10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnverzirea Băniei demarează în toamnă

Înverzirea Băniei demarează în toamnă

Locuri pline de verdeaţă în cele mai multe cartiere din Bănie, acesta este planul administraţiei locale pentru 2008. Deşi stau prost la capitolul părculeţe pentru că nu găsesc terenuri pe care să le amenajeze, edilii vor miza pe arborii plantaţi prin cartiere.

Avem bani, dar nu prea avem ce face cu ei, cel puţin la capitolul zone verzi. Asta este părerea mai-marilor administraţiei locale craiovene care se descurcă destul de greu cu identificarea de terenuri libere, pe care să amenajeze un părculeţ. Încă de anul trecut, edilii au decis să redirecţioneze banii către spaţii verzi doar în baza unor proiecte detaliate, care să justifice sumele investite. Deşi a pus la punct cerinţele şefilor, conducerea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) nu reuşeşte să găsească locaţia viitoarelor părculeţe. Aşa că, până acum, cele inaugurate pot fi numărate pe degete. Primul finalizat a fost cel situat în spatele pieţei din cartierul Brazda lui Novac, unde muncitorii au făcut câteva alei, au aşezat băncuţe şi au plantat gazon, urmând să aducă şi câteva plante pentru înveselirea colţişorului de verdeaţă. Primăria a reuşit, de asemenea, să amenajeze un teren situat în Valea Roşie, în zona blocurilor J4 – J5.

„Suntem într-o căutare continuă a terenurilor care nu au notificări pe legile fondului funciar. Am înştiinţat şi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari ca, în cazul în care cunosc un spaţiu liber, să ne anunţe imediat, pentru a vedea dacă este sau nu disponibil. Un loc plin de verdeaţă am reuşit să amenajăm şi la intersecţia dintre străzile Buciumului cu Nicolae Iorga şi Spaniei cu Împăratul Traian“, a menţionat Ion Petre, directorul regiei. Lipsa spaţiilor adecvate a determinat autorităţile locale să refuze şi întocmirea de proiecte pentru obţinerea unor fonduri de la guvern, pentru subvenţionarea spaţiilor verzi.

 

Arborii, plantaţi în asociaţiile îngrijite

 

Dacă au văzut că nu prea au succes pentru planuri mai ample, edilii s-au orientat doar spre plantarea de arbori, ca să mai compenseze din distrugerea spaţiilor verzi, cauzată de retocedări. Reprezentanţii primăriei au explicat că, din toamnă, se va iniţia o amplă acţiune pentru plantarea de arbori şi gazon. Vor fi vizate toate cartierele, însă prioritate vor avea asociaţiile de proprietari curate şi întreţinute. „A dispărut jumătate din parcul de la Madona Dudu, parcul Corniţoiu s-a dus, am auzit că nici Hanul Doctorului nu mai are mult, deci, ce ne mai rămâne? Cei de la primărie să facă ei ce şi-au propus pentru că n-avem nevoie de un oraş al asfaltului, ci de unul plin de verdeaţă. Am văzut că la mine, pe Calea Bucureşti, au plantat mai mulţi arbori şi când ieşi seara să te plimbi te încântă. Să facă la fel în toate cartierele“, a spus Ilie C., din Calea Bucureşti. Municipalitatea nu va uita nici zonele unde a tăiat copaci, urmând să planteze acolo arbuşti care să se încadreze în peisaj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII