24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjeanul care a câştigat la CEDO a fost ucis

Gorjeanul care a câştigat la CEDO a fost ucis

Barbu Anghelescu, gorjeanul care a câştigat un proces la CEDO împotriva statului român, a fost ucis de un nepot, chiar în ziua de Sfânta Maria.

 

GORJ. Scandalul a pornit de la câteva vaci care au intrat într-un lan de porumb. Barbu Anghelescu, de 58 de ani, din Turcineşti, se afla cu vacile la păscut la marginea localităţii. Acesta a fost văzut de tatăl agresorului că a lăsat vacile să intre în tarlaua proprie cultivată cu porumb şi s-a dus imediat acasă să-i spună fiului său. Valeriu Berindei, de 30 de ani, angajat agent de pază, a venit imediat la faţa locului şi între cei doi a izbucnit un conflict. Potrivit poliţiei, agentul de pază, care era şi nepotul lui Barbu Anghelescu, l-a lovit de mai multe ori pe acesta cu un par în zona capului. În urma loviturilor primite, Anghelescu a reuşit să se deplaseze 300 de metri, după care a căzut la pământ. Ambulanţa a venit de urgenţă, dar Barbu Anghelescu a murit în drum spre spital.

Valeriu Berindei a fost depistat în locuinţa tatălui său, fiind reţinut pe bază de ordonanţă în arest. Acesta a fost prezentat Tribunalului Gorj cu propunerea de arestare preventivă pentru săvârşirea infracţiunii de omor, pe numele său fiind eliberat mandat de arestare preventivă de 20 de zile.

 

A primit despăgubiri de 7.000 de euro de la statul român

 

Barbu Anghelescu a câştigat, în anul 2004, un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg împotriva statului român. CEDO a obligat România la plata către acesta a unei sume de 7.000 de euro drept daune şi a stabilit, în hotărârea pronunţată, că gorjeanului i s-a făcut o nedreptate.

Barbu Anghelescu s-a judecat cu trei subofiţeri de poliţie, pe care i-a acuzat de purtare abuzivă. În anul 1996, acesta a fost oprit la un control de rutină, în timp ce se deplasa cu autoturismul. Între el şi poliţişti a avut loc o altercaţie, Barbu Anghelescu susţinând că a fost lovit de oamenii în uniformă. Pe numele lui a fost eliberat un certificat medico-legal de cinci zile de îngrijiri medicale. Barbu Anghelescu s-a ales şi cu zece zile de arest preventiv, pentru refuz de recoltare de probe biologice, fiind apoi şi condamnat de Tribunalul Gorj. Ulterior, sentinţa a fost casată, iar acesta a fost achitat de mai multe instanţe din ţară. Barbu Anghelescu s-a îndreptat apoi împotriva statului român, pentru că a fost arestat o perioadă, după care a fost găsit nevinovat, precum şi împotriva poliţiştilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU