3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNu se mai stinge Domogledul

Nu se mai stinge Domogledul

Incendiul izbucnit miercuri noapte în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei a luat amploare.

MEHEDINŢI. Echipele de intervenţie nu au reuşit până ieri după-amiază să stingă incendiul din Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei. Dacă în rezervaţie incendiul se manifestă mocnit, flăcările dau bătăi de cap pompierilor în proprietăţile private ale sătenilor din Topleţ, unde focul  a mistuit peste 50 de hectare de lizieră de pădure, arbuşti şi păşuni.
„Cred că suprafaţa afectată de foc este de 50-55 de hectare. Regiunea este greu accesibilă şi nu permite accesul tehnicii din dotare pentru a utiliza apa din cisterne“, a precizat locotenentul Liviu Borugă, din cadrul ISU Drobeta.

Mobilizare ca la război

100 de pompieri de la ISU Drobeta şi 55 de lucrători de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, plus silvicultori, voluntari şi rangeri sunt mobilizaţi în munte de peste 48 de ore.
„Vom încerca să stingem incendiul, care ne dă bătăi de cap şi ne-a mobilizat ca la război, cu tabără de permanenţă, corturi, patrule de noapte şi supraveghere de zi“, a declarat colonelul Vintilă Ion, din cadrul ISU Drobeta.
 Flăcările s-au propagat pe versantul din apropierea localităţii Topleţ (judeţul Caraş-Severin) pe zeci de hectare şi există riscul să se extindă şi în sectorul forestier de foioase al Ocolului Silvic din Băile Herculane.
Întrucât terenul este deosebit de accidentat, nu se pot utiliza autospecialele şi nici nu se poate acţiona terestru. Pompierii au fost campaţi la poalele muntelui şi când focul va ajunge la ei vor acţiona să-l stingă.
Acesta este al treilea incendiu din ultima lună provocat de un foc lăsat nesupravegheat în Parcul Naţional Domogled- Valea Cernei.
 Pompierii au apelat şi la ajutorul unor forţe din alte judeţe, iar în vecinătatea releului de telefonie mobilă, situat la altitudine de 430 de metri, a fost amplasată o tabără de unde se va acţiona până la stingerea focului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS