11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicii nu vor rezidenţiatul la Educaţie

Medicii nu vor rezidenţiatul la Educaţie

Ministerul Educaţiei nu poate prelua organizarea pregătirii în rezidenţiat deoarece nu are o infrastructură adecvată, adică personal academic suficient pentru a asigura pregătirea tuturor rezidenţilor, mai ales că este necesară colaborarea cu specialişti care nu au grad universitar, spun medicii.

Preşedintele Comisiei de Rezidenţiat 2007, conferenţiar doctor Corin Badiu, a declarat ieri, pentru NewsIn, că în prezent sunt în pregătire 12.500 de medici rezidenţi, iar majoritatea nu se află sub îndrumarea unor cadre didactice, subordonate Ministerului Educaţiei, ci sub îndrumarea unor medici specialişti, fără grad universitar, care se află sub subordonarea Ministerului Sănătăţii. „Educaţia presupune în general o muncă de echipă, asta mai ales când e vorba de pregătirea rezidenţilor, care se face în spitale, aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii“, a spus dr. Corin Badiu. El a explicat faptul că trecerea rezidenţiatului de la Ministerul Sănătăţii la Ministerul Educaţiei ar presupune ca această pregătire să se realizeze doar cu personal angajat al Ministerului Educaţiei, adică doar cu profesori universitari. El a adăugat însă că acest lucru nu este posibil deoarece mai ales medicii rezidenţi de medicină de familie îşi fac pregătirea în rezidenţiat în spitale publice, sub îndrumarea medicilor primari sau a medicilor specialişti care nu au grad universitar şi care sunt angajaţi ai Ministerului Sănătăţii.

 

Rezidenţii români pot profesa în Europa

 

În privinţa faptului că absolvenţii rezidenţiatului ar avea probleme când merg într-o ţară europeană pentru a profesa, pentru că prezintă un certificat de liberă practică având antetul Ministerului Sănătăţii, nu al Ministerului Educaţiei, dr. Corin Badiu a explicat că în România rezidenţiatul este reglementat prin ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei şi că antetul este al instituţiei care deţine unităţile sanitare în care se realizează pregătirea rezidenţilor.

„Aceasta nu este deloc o problemă, pentru că, pe lângă certificatul de liberă practică pe care rezidenţii îl obţin la finalul pregătirii, există şi un caiet de monitorizare a activităţii lor, în care semnează cadre didactice, iar acest caiet de monitorizare dovedeşte faptul că rezidenţiatul este un ciclu de studiu“, a arătat dr. Corin Badiu. El a adăugat că aceste caiete de monitorizare există în toate ţările europene şi dovedesc pregătirea sub supraveghere de specialitate, de aceea, absolvenţii români nu vor avea probleme în privinţa recunoaşterii pregătirii lor.

 

Rezidenţiat sub egida Ministerului Educaţiei

 

Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, a declarat duminică, la Iaşi, că rezidenţiatul s-ar putea realiza sub egida instituţiei pe care o conduce şi nu sub cea a Ministerului Sănătăţii. „Vrem să facem ca rezidenţiatul să fie recunoscut ca şi ciclu de studiu. Absolvenţii întâmpină probleme când merg într-o ţară europeană şi arată certificatul cu antetul Ministerului Sănătăţii. În majoritatea ţărilor europene, rezidenţiatul este sub egida Ministerului Educaţiei“, a declarat, într-o conferinţă de presă, Cristian Adomniţei. Acesta s-a întâlnit la Iaşi cu rectorii universităţilor de medicină din ţară, întrunire în cadrul căreia s-a stabilit utilitatea ca rezidenţiatul să fie realizat sub egida Ministerului Educaţiei. O nouă întâlnire cu rectorii se va desfăşura la Craiova, pe 30 august, când universităţile ar urma să vină în întâmpinarea ministerului privind recunoaşterea rezidenţiatului ca şi ciclu de studiu. Rezidenţiatul se organizează începând cu anul 2007 pe domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, în sesiuni distincte pe locuri şi posturi, potrivit proiectului de act normativ supus din nou dezbaterii publice pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII