16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDespăgubiri pentru culturile calamitate

Despăgubiri pentru culturile calamitate

Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Mehedinţi a primit ieri peste 180.000 de lei, bani acordaţi de minister pentru culturile calamitate din acest an.

MEHEDINŢI. Este vorba despre 35 de beneficiari, care includ 3.404 hectare de culturi asigurate de grâu, porumb, orz, orzoaică, rapiţă, ponderea cea mai mare fiind la grâu – 2.826 de hectare. O treime din totalul dosarelor de calamitate aparţin societăţilor comerciale, iar restul persoanelor fizice, în mare parte agricultori din Salcia, Gârla Mare, Pătulele, Obârşia de Câmp, Rogova, Vlădaia şi Cujmir. Aceştia urmează să primească 70% din cheltuielile efectuate până în momentul producerii pagubelor.
„Am primit de la Ministerul Agriculturii suma de 181.930 de lei pentru cei 35 de beneficiari. Banii sunt acordaţi în baza Legii nr. 381 din 2002 privind acordarea despăgubirilor pentru calamităţile naturale din agricultură şi privesc numai culturile care au fost asigurate. Marţi (astăzi – n.r.) vor fi viraţi banii în contul celor 35 de persoane“, a precizat purtătorul de cuvânt al DADR Mehedinţi, Monica Lungu.

Producţie de cinci ori mai mică la grâu

În Mehedinţi s-a cultivat grâu pe o suprafaţă de aproximativ 48.000 de hectare, dar producţia obţinută este foarte mică. În comparaţie cu anii trecuţi, când seceta nu a făcut ravagii şi producţia era de circa 4.000 kg/ha, acum aceasta este de cinci ori mai mică, adică doar 800 kg/ha. Şi producţia de orz a scăzut de cel puţin patru ori faţă de anii anteriori. Dacă înainte se obţineau 3.000 kg/ha, în acest an
s-au realizat doar 738 kg/ha. Alt exemplu care dovedeşte că seceta a afectat grav culturile agricole din judeţ este în cazul rapiţei, care de la o producţie de 2.000 kg/ha a scăzut la 508 kg/ha.
Directorul DADR Mehedinţi, Ştefan Răceanu, a declarat că estimările realizate la sfârşitul perioadei de vegetaţie a culturilor agricole păreau şi mai sumbre. „La orz s-a estimat o producţie medie de 550 kg/ha, la grâu de doar 460 kg/ha şi la rapiţă de 208 kg/ha. La toate aceste culturi producţia obţinută a fost  mai mare decât estimaseră specialiştii noştri. Excepţie face orzoaica, la care cât am estimat atât s-a realizat, adică 220 kg/ha“, a spus Ştefan Răceanu.
Cele mai afectate comune sunt cele din sudul judeţului, deoarece aici s-a cultivat mult mai mult spre deosebire de partea de nord, care nu permite cultura grâului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS