13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCod roşu ignorat de craiovenii trecuţi de prima tinereţe

Cod roşu ignorat de craiovenii trecuţi de prima tinereţe

24 iulie va rămâne ziua în care temperaturile înregistrate au fost atât de ridicate în câteva judeţe ale ţării, printre care şi Doljul, încât meteorologii au dat avertizare specială cod roşu. Craiovenii nu au ţinut însă prea mult cont de avertizările meteorologilor: pensionarii s-au prezentat, ca de obicei, la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj, iar părinţii cu copii cu handicap, la Comisia de Expertiză Medicală a Persoanelor cu Handicap…

Avertizarea cod roşu a fost lansată şi pentru judeţul Dolj. Încă de la primele ore ale dimineţii de ieri temperaturile au devenit sufocante, sărind cu uşurinţă de 41 de grade. Unele instituţii doljene au ţinut cont de recomandarea ministrului administraţiei şi internelor, care a propus ca la serviciile de relaţii cu publicul să se lucreze până în ora 11.00, iar apoi de la ora 18.00, dacă temperaturile extreme se vor înregistra două zile consecutiv, altele însă au preferat să stea la dispoziţia cetăţeanului.

Pensionarii au răzbit codul roşu

La CJP Dolj, a fost forfotă ca în orice altă zi din săptămână. Pe pensionarii doljeni nici măcar codul roşu nu i-a putut ţine în casă, fapt ce i-a determinat pe reprezentanţii instituţiei amintite să menţină programul cu publicul normal, până la rezolvarea problemei ultimului venit. „Având în vedere că este o instituţie care se adresează în special persoanelor vârstnice sau celor aflaţi în pragul pensionării, care vin din tot judeţul, nu puteam restricţiona programul ghişeelor de relaţii cu publicul. Nu îi puteam goni pe oameni acasă, pentru ca aceştia să revină seara sau a doua zi. Avem însă montate instalaţii de aer condiţionat, iar, ca o măsură specială, din propriile fonduri am achiziţionat apă plată şi pahare de unică folosinţă pentru ca orice vârstnic sau persoană care trece pragul instituţiei noastre să se poată răcori“, a menţionat Ileana Ciutan, directoarea executivă a CJP Dolj. Fie că este vorba de ridicarea unui bilet de tratament într-o staţiune balneară sau de aducerea unor noi adeverinţe cu salariile nemenţionate pe carnetul de muncă, vârstnicii nu au vrut să-şi amâne treburile pe altă zi.

Nici persoanele cu handicap nu s-au ferit de caniculă

Nici la serviciile de contact cu publicul din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj nu s-a respectat recomandarea de restricţionare a programului. Încă de la primele ore ale dimineţii, părinţi însoţiţi de copii cu diverse deficienţe fizice sau psihice s-au prezentat la Comisia de Expertiză Medicală a Persoanelor cu Handicap. „Dacă oamenii vin, noi nu îi putem goni. Sunt situaţii când sunt însoţiţi de persoane cu handicap, de copii cu diverse deficienţe care nu pot fi ţinuţi pe drumuri. Programarea pentru prezentare la comisie o aveau făcută cu câteva săptămâni în urmă… Se lucrează normal în instituţia noastră, iar în cazurile în care este nevoie se rămâne peste program. Avem aer condiţionat, dăm apă angajaţilor“, a menţionat Cornel Băloiu, şef Serviciu Relaţii Publice din cadrul DGASPC Dolj.  Reprezentanţii au precizat însă că până pe 15 august Comisia de Expertiză a Adulţilor este în vacanţă, hotărârea fiind luată de Autoritatea Naţională a Persoanelor cu Handicap (ANPH).

Salvaţi de aerul condiţionat

Nici la Căminul de Bătrâni din Craiova vârstnicii nu s-au adăpostit în camerele răcorite cu instalaţii de aer condiţionat, la orele prânzului numeroşi bătrânei aflându-se pe băncile din curtea instituţiei. „Am luat măsuri speciale, deoarece primisem avertizări că se vor înregistra temperaturi sufocante în această vară. Am montat instalaţii de aer condiţionat în toate pavilioanele şi camerele căminului. Fiind vorba de persoane vârstnice, multe dintre ele cu grave afecţiuni cardiace sau de altă natură, montarea aerului condiţionat a fost vitală“, a spus Mihaela Deaconeci, directoarea Serviciului Public de Asistenţă Medico-Socială (Căminul de Bătrâni – n.r.) din Craiova.
Ştrandurile din oraş sau din afara lui, precum şi locurile de plajă de pe malurile Jiului au fost ocolite ieri de craiovenii care, de obicei, le iau cu asalt pentru a căpăta un bronz natural. Profitând de temperaturile extreme, mulţi din administratorii ştrandurilor au preferat să schimbe apa din bazin, să ţină aşadar ştrandurile închise, deşi la poartă aşteptau doi-trei doritori de o baie răcoroasă… La Jiu, câteva persoane trecute de prima tinereţe au ales să se bălăcească ieri, în zi cu cod roşu…

Măsuri speciale pentru protecţia persoanelor în zilele caniculare

Ordonanţa de Urgenţă nr. 99 din 29/06/2000, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 304 din 04/07/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.
În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, în sensul art. 1, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:
A. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS