15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedicamentele ieftine dispar de pe piaţă

Medicamentele ieftine dispar de pe piaţă

Cel mai ieftin medicament pentru cardiaci a dispărut de pe piaţă. Propranololul, prescris frecvent bolnavilor cu tahicardie, nu se mai găseşte în nici o farmacie. Cu toate acestea, medicii continuă să-l prescrie, iar pacienţii, în special cei în vârstă, să-l solicite.

Propranololul este unul dintre cele mai prescrise medicamente în ultimii ani, din cauza preţului foarte mic (aproximativ 10.000 de lei pentru 20 de comprimate). Medicamentul, indicat pentru cardiacii cu tahicardie, a fost produs până anul trecut în România doar de Zentiva (fosta Sicomed), care a decis să renunţe la fabricarea lui, din motive interne. „A fost o decizie a fostei conduceri, luată înainte de preluarea Sicomed de către Zentiva. Portofoliul nostru conţine în prezent Atram (Carvedilol) şi Vasocardin (Metroprolol), medicamente de generaţie nouă, din aceeaşi clasă cu Propranololul, cu eficacitate şi siguranţă superioare acestuia“, a spus Ileana Zaharia, specialist în relaţii publice din cadrul companiei Zentiva.

 

Bolnavii caută în farmacii

 

Pentru că pe piaţă a continuat să existe cerere, Propranololul a mai fost produs în cantităţi foarte mici de laboratoare private, până în urmă cu două luni. Bolnavii, în special cei în vârstă, continuă să-l caute în farmacii, cu atât mai mult cu cât alte medicamente similare se găsesc la preţuri de zece ori mai mari. „Medicamentele actuale sunt mai bune, dar mult mai scumpe. Bolnavii, în special cei în vârstă, care au folosit medicamentul, încă întreabă în farmacii, deşi medicii nu prea îl prescriu“, a declarat Elena Călin, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Dolj.

Cu toate acestea, Colegiul Farmaciştilor Dolj susţine că nu este nici o tragedie dispariţia Propranololului de pe piaţă, alte peste zece medicamente echivalente, dar cu efecte mai bune putând fi găsite în farmacii, chiar dacă la preţuri mult mai mari. „În timp ce o cutie cu Propranolol costă sub 20.000 de lei, celelalte medicamente au preţuri care încep de la câteva sute de mii de lei“, a mai spus Elena Călin.

Propranololul nu este singurul medicament care nu se mai produce din cauză că nu este rentabil. Sulfatul de magneziu, vitamina D fiole, vitamina C fiole, cofeina sunt alte exemple de medicamente care au dispărut de pe piaţă în ultimii ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS