5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProcesul lui Urucu se judecă la Alba Iulia

Procesul lui Urucu se judecă la Alba Iulia

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ieri strămutarea de la Curtea de Apel Gorj la cea din Alba Iulia a procesului fostului director din cadrul Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia, Marian Urucu, acuzat de procurorii anticorupţie în dosarul „Strămutaţilor de lux“.

Fostul director în cadrul Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia (CNLO), Marian Urucu, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe 23 mai în dosarul „Strămutaţilor de lux“ pentru că, folosind funcţia pe care o deţinea, ar fi beneficiat ilegal de fonduri publice pentru reconstrucţia unei case. Urucu este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de încheiere de tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, care nu sunt destinate publicităţii, şi trafic de influenţă.
Potrivit DNA, din probele administrate de procurori a rezultat că, în ianuarie 2002, inculpatul Marian Urucu, profitând de funcţia deţinută şi având cunoştinţă de Programul general de exploatare pentru anul 2002 al Exploatării Miniere de Cariere Pietroase (subunitate a CNLO), a achiziţionat direct, la un preţ modic, o gospodărie situată într-o zonă rurală, aparţinând unei persoane despre care ştia că urmează să fie afectată de lucrările miniere ale exploatării anterior menţionate şi, prin urmare, strămutată. La o zi după ce a intrat în posesia gospodăriei, inculpatul a încheiat cu CNLO o convenţie de reconstrucţie, în baza căreia a beneficiat de reamenajarea unui imobil în cartierul Primăverii din municipiul Târgu Jiu, precum şi de un lot aferent de teren în suprafaţă de 1.000 mp.

Rechizitoriul DNA

Potrivit acuzării, inculpatul a achiziţionat, pe 24 ianuarie 2002, o gospodărie în comuna Fărcăşeşti, satul Timişeni, din judeţul Gorj, la un preţ de 150 de milioane de lei vechi şi a beneficiat de reconstrucţia unui imobil în valoare de peste două miliarde de lei vechi, o sumă de peste zece ori mai mare, în baza convenţiei încheiate cu CNLO, pe 25 ianuarie 2002. Programul general de exploatare conţinea informaţii de serviciu nepublice.
În rechizitoriul DNA se mai arată că, pentru a o determina pe persoana de la care a achiziţionat gospodăria să încheie contractul de vânzare-cumpărare, inculpatul a pretins că, în calitatea pe care o deţinea, are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul CNLO sau din cadrul societăţilor care prestau servicii pentru companie, pentru a-i determina pe aceştia să-i angajeze fiul, ca inginer, la una din aceste societăţi. Inculpatul a condiţionat angajarea de încheierea contractului de vânzare-cumpărare pentru ca, ulterior, să poată beneficia de reconstrucţia imobilului achiziţionat. Acuzarea apreciază că, prin aceste acţiuni, Marian Urucu ar fi beneficiat de un folos necuvenit, în sumă de 1,8 miliarde de lei vechi (180.000 de lei noi).

Ionel Manţog, alt „strămutat de lux“

În dosarul „Strămutaţilor de lux“ este cercetat şi fostul secretar de stat PD, Ionel Manţog. Fost secretar pe probleme de minerit în Ministerul Economiei, Manţog a fost pus sub învinuire pe 28 martie 2006. DNA l-a acuzat că ar fi folosit, direct sau indirect, informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru el, dar şi pentru alte persoane, a unor sume de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
Infracţiunile pentru care este cercetat Manţog, prevăzute de Legea privind fapte de corupţie, sunt pedepsite cu închisoare de la unu la cinci ani. Potrivit procurorilor, Manţog ar fi încălcat articolul 12 din Legea nr. 78/2000, referitor la „folosirea în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii“.
Ionel Manţog, ales în decembrie 2005 preşedinte al PD Gorj, este acuzat că ar fi cumpărat o casă ce urma să fie demolată pentru ca fosta Companie Naţională a Lignitului Oltenia (CNLO) să-şi poată extinde investiţiile. Demnitarul, în calitate de membru al conducerii CNLO, ştia că acele proprietăţi expropriate de stat urma să fie compensate cu alte case, mult mai mari şi amplasate într-un cartier luxos de la marginea oraşului Târgu Jiu, vile construite din banii unităţilor miniere.
Dosarul „Strămutaţilor de lux“ a fost deschis, iniţial, de Parchetul Curţii de Apel Craiova, care şi-a declinat, ulterior, competenţa în favoarea procurorilor anticorupţie, după ce s-a constatat că infracţiunile cercetate sunt conexe faptelor de corupţie.
Potrivit dosarului de la DNA, casa lui Manţog a fost evaluată, în 2002, la două miliarde de lei vechi, fiind trecută pe numele soţiei sale, Ecaterina Luminiţa, judecătoare la Tribunalul Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS