13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBucuriile şi suferinţele topless-ului

Bucuriile şi suferinţele topless-ului

Tradiţionaliştii îl condamnă, moda îl ignoră, însă, indiferent de situaţie, topless-ul se menţine în prim-plan, fiind una dintre tendinţele „pe val“ ale acestei veri.

Atunci când a apărut, în urmă cu 43 de ani, moda topless-ului a stârnit un scandal uriaş după care, cu timpul, s-a transformat într-un obicei mereu în pas cu moda, prezent pretutindeni, în ciuda tuturor vocilor care îl critică. În pofida colecţiilor marilor case de modă, care în acest sezon au propus costume de baie în stil retro, de preferinţă întregi, în linia anilor 40, pe plajă lucrurile stau cu totul altfel. Tot mai multe femei preferă să se bronzeze cu sânii la vedere. Acest fenomen a fost studiat îndeaproape de sociologul francez Jean-Claude Kaufmann, care a dedicat acestei mode o carte intitulată sugestiv: „Trupuri de femei, priviri de bărbaţi. Sociologia sânului gol“, în care încearcă să răspundă la o serie de întrebări precum: „Ce motive avem să renunţăm la o parte din costum? Ce poziţie este de preferat pentru a face cât mai dezinvolt posibil un gest de libertate?“. Cu ajutorul a numeroase cazuri concrete, adunate pe teren pe diversele plaje din Franţa de o echipă de cinci cercetători, autorul dezvăluie detaliile unui obicei aparent banal, însă fondat pe reguli precise, chiar secrete. Fiecare reprezentantă a sexului frumos trebuie să respecte un set de reguli stabilite de structura coprului său, de vârstă, de cultura sa şi de tipul plajei, trebuie să ştie să descifreze semnalele ce îi sunt transmise prin intermediul privirilor şi să le răspundă cu gesturi adecvate.

 

Cu sânii la vedere

 

Dintotdeauna, sânul gol a fost o adevărată cucerire pentru femei. În Europa, moda sânului gol a ajuns în 1965, anii lui Mary Quant şi a fustelor mini, ai revoluţuiei sexuale şi ai emancipării femeii. Fiecare stat a reacţionat cum a putut la una dintre numeroasele tentative ale femeilor de a-şi câştiga libertatea. Cea mai tolerantă dintre ţări, dar şi cea mai îndrăzneaţă a fost Franţa. La Saint Tropez, topless-ul şi-a sărbătorit triumful cu petreceri, băi nocturne, iubiri de o vară şi noi moduri de a trăi pe plajă, iar Brigitte Bardot a devenit un fel de simbol pentru acest fenomen. Exemplul ei a fost imediat urmat de o altă divă a acelor vremuri, nimeni alta decât Jane Fonda, imortalizată doar în slip pe marginea unei pisicine. Drumul spre „topless-ul democratic“, la îndemâna tuturor, era deja deschis şi, de acum încolo, „sânii la vedere“ au devenit un adevărat simbol al independenţei şi libertăţii feminine. Femei din toată lumea au ales să îşi folosească sânii ca pe o armă invincibilă în războiul lor pentru egalitatea în drepturi.

 

În război pentru sânii goi

 

Lupta pentru cucerirea dreptului la dezgolirea sânilor continuă şi în zilele noastre, fiind pigmentată de numeroase arestări, interdicţii şi cenzură. În timp ce pe Bătrânul Continent topless-ul a intrat cât de cât în normalitate, dincolo de Ocean situaţia e ceva mai complicată. În Statele Unite, sânii goi rămân în continuare un tabu. Este suficient să ne gândim că există chiar şi o mişcare pentru drepturile civile numită „TERA“, acronimul de la „Topfree Equal Rights Association“ . Membrii organizaţiei militează pentru dreptul femeilor de a merge cu bustul gol, întocmai ca reprezentanţii sexului tare. Simbolul lor este republicana Marianne pictată de Delacroix în tabloul „Libertatea“, care lupta pe baricadele Revoluţiei şi avea pieptul cu totul gol. Întâmplător sau nu, tot de pe-atunci Franţa devine ţara erotismelor celor mai dezirabile. Ulterior, Marianne, ca simbol al Republicii şi al naţiunii franceze, va apărea doar cu un singur sân dezgolit. Asta deoarece ambii sâni inspiră lascivitate sau eros pur, în vreme ce un singur sân inspiră maternitate. Eroina moderă a asociaţiei este o tânără artistă din New York, care a obţinut de la autorităţi despăgubiri în valoare de 29.000 de dolari, după ce poliţia îi interzisese să meargă goală pe stradă. În Europa, nu există nici o interdicţie oficială a topless-ului, iar legea nu consideră acest fenomen ca o ofensă la decenţă.

 

Americanii – un popor de conservatori

 

Nu la fel stau lucrurile dincolo de Ocean. În timp ce în unele state, precum Florida unde toplessul e ilegal peste tot în afară de plajele din South Beach din Miami, unde autorităţile „închid un ochi“ în faţa sânilor goi, în Haulover Beach există un adevărat paradis al nudiştilor. Nu e mai bine nici în Oceanul Pacific, unde în Arhipelagul Tonga topless-ul a fost scos în afara legii. Lucrurile nu stau mai bine nici în Mexic sau Brazilia, unde, deşi nu există o interdicţie propriu-zisă, sânii la vedere nu sunt apreciaţi. La fel stau lucrurile în Jamaica, unde doamnele amatoare de topless îşi pot afişa nurii doar pe plajele private. Pe de altă parte, există ţări, precum Cuba sau Santo Domingo, unde nu există nici o lege care să interzică topless-ul, însă aproape nici o femeie nu renunţă la sutien atunci când merge pe plajă. Cu toate acestea, nimeni nu este scandalizat atunci când străinii se tolănesc la soare aşa cum i-a făcut Mama Natură. Inutil să vorbim despre interdicţia pe plajele din ţările musulmane, unde de multe ori femeile nu au nevoie nici măcar să stea în costum de baie. Interdicţie la topless există şi în Maldive, unde amenzile sunt mai mult decât piperate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS