15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPe mâna cui a încăput Tractorul Braşov?!

Pe mâna cui a încăput Tractorul Braşov?!

Potrivit unor surse în spatele câştigătorilor ar sta Ion Ţiriac. Alţii susţin însă că este vorba despre un cunoscut miliardar braşovean, dar nu Ţiriac. Victor Vadaneaux, reprezentant al firmei câştigătoare, afirmă că este vorba de un grup de investitori britanici.

Licitaţia pentru vânzarea activelor viabile ale Societăţii Tractorul – UTB SA a fost finalizată foarte rapid. Adică la două luni şi două zile după publicarea anunţurilor. Pentru că a fost prima companie care s-a înscris la licitaţie şi care a oferit preţul de strigare de 77 de milioane de euro plus TVA (doar pentru 18% din sumă, aproximativ încă cinci milioane euro). Acest preţ a fost oferit de Flavus Investiţii SRL, precum şi de două companii din cadrul Iulius Group, care au participat la licitaţie în calitate de consorţiu. În total, au fost patru oferte pentru achiziţia uzinei ca întreg, celelalte două fiind însă la un nivel mai mic. Flavus Investiţii SRL este o companie înfiinţată în luna ianuarie a acestui an, având ca unic acţionar o căsuţă poştală din Cipru – Flavus Investments Limited. Capitalul social al firmei este de 200 de lei, iar obiectul principal de activitate este constituit de dezvoltarea (promovarea) imobiliară. Potrivit unor surse din rândul oamenilor de afaceri braşoveni, în spatele off-shore-ului din Cipru nu ar sta nimeni altul decât cel mai bogat om din ţară, Ion Ţiriac. Alţii susţin însă că este vorba despre un cunoscut miliardar braşovean, dar nu Ţiriac. În fine, Victor Vadaneaux, reprezentant al firmei câştigătoare, afirmă că este vorba de un grup de investitori britanici. „Planurile noastre includ investiţii importante într-o strategie industrială şi de real-estate, conform obligaţiilor pe care ni le vom asuma şi care vor fi în linie cu tradiţia şi experienţa Braşovului“.

Din şapte ofertanţi, doi s-au retras, iar MYO-O a fost descalificată

Andrei Cionca, asociat în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania Cluj-Napoca, această companie ocupându-se de lichidarea societăţii, afirmă că în preziua licitaţiei şapte ofertanţi îndeplineau, la prima vedere, cerinţele din caietul de sarcini pentru a intra în faza finală. „Am avut o surpriză neplăcută, în sensul că doi dintre aceştia – chiar cei care plătiseră cash garanţia de participare – şi-au retras ofertele“, precizează Cionca. Respectivii ofertanţi sunt Outdoor Extrem SRL Bucureşti şi Neptun SA Câmpina. Mai mult, aceştia au cerut ca plicurile cu oferte să nu fie deschise!

După verificarea certificatelor de atestare fiscală, compania MYO-O a fost descalificată. „Nu ne-au prezentat certificate fiscale care să ateste că nu au datorii către toţi creditorii bugetari, ci doar un certificat de la Administraţia Fiscală a Sectorului 6, în care îşi au sediul, care nici acesta nu era chiar curat“, a spus Cionca. De fapt, MYO-O nu a reuşit să îşi pună ordine în situaţia financiară, figurând cu datorii la buget, dar şi cu sume mari de TVA de rambursat. Motiv pentru care nu i s-a eliberat certificatul de atestare fiscală. Reprezentanţii companiei au anunţat imediat că vor contesta decizia comisiei de licitaţii.

În aceste condiţii, la licitaţie s-au prezentat doar patru ofertanţi – Roses Rezidential Park (controlată de omul de afaceri Ion Ţiriac), Flavus Investiţii SRL, Fier-CTC Siebel SRL Galaţi (deţinută de Cezar Rapotan, proprietarul firmei Arabesque), şi consorţiul format din Block Buster SRL şi Build Corp SRL (cele două firme făcând parte din Iulius Group, al omului de afaceri ieşean Iulian Dascălu). Preţul de strigare, de 77,035 milioane de euro plus TVA (care se aplică doar la bunurile mobile, adică la 18% din valoarea totală) – un total de aproximativ 83 de milioane de euro – a fost oferit de Flavus şi de consorţiul format din firmele din Iulius Group. La următorul pas – cu două milioane de euro mai mult, nici unul dintre ofertanţi nu a schiţat vreun gest. „În aceste condiţii, am desemnat adjudecător al licitaţiei firma Flavus Investiţii SRL, deoarece aceasta a finalizat mai repede documentaţia şi a fost prima care s-a înscris la licitaţie“, a mai spus Cionca.

Rămâne însă un mister de ce nu s-au prezentat la licitaţie mulţi dintre cei care cumpăraseră caietul de sarcini, printre care companii prestigioase şi potente financiar. Sau de ce s-a retras Neptun Câmpina, după ce depusese garanţia financiară (de aproape patru milioane de euro) şi trimisese oferta…

Cât priveşte firma câştigătoare, aceasta a angajat pentru consultanţă corporaţia Price Waterhouse Coopers. Flavus Investiţii are ca termen maxim de achitare a sumei cu care a câştigat licitaţia pe data de 15 august. Cionca spune însă că documentele tranzacţiei, inclusiv contractul-cadru în formă autentică, vor fi încheiate în următoarele zece zile.

Veşti bune pentru foştii salariaţi

Cionca a afirmat că salariile restante ale angajaţilor societăţii Tractorul SA vor fi achitate începând de săptămâna viitoare. „Ne surprinde plăcut acest lucru, mai ales că noi ne aşteptam să primim banii abia în septembrie“, a declarat şi Gheorghe Apostu, fostul lider al sindicaliştilor de pe platforma Tractorul. Acesta a demarat discuţiile cu câştigătorul licitaţiei pentru preluarea fostului contract colectiv de muncă şi în noua formă de organizare a societăţii.

Potrivit caietului de sarcini, noii proprietari ai uzinei trebuie să păstreze obiectul de activitate al societăţii pentru cel puţin zece ani şi să reangajeze cu prioritate foştii muncitori ai societăţii care au fost disponibilizaţi în totalitate în luna mai a acestui an.

Apostu a spus că nu regretă faptul că firma care a câştigat licitaţia nu are experienţă în producţia de tractoare. „De zece ani tot aşteptăm privatizarea. Ne-am dorit o firmă mare din afară, dar ei voiau doar piaţa şi să ne închidă. Aşa că este foarte bine că a venit cineva potent financiar, care vrea să facă treabă“, a mai spus fostul lider al sindicaliştilor de la Tractorul.

Peste două săptămâni, următoarea licitaţie

Conform lichidatorilor, într-un termen de 15 zile de la prima licitaţie, se va organiza o a doua în care vor fi scoase la vânzare utilajele casate ale societăţii şi creanţele acesteia, după ce ieri nimeni nu a vrut să le cumpere. Valoarea de pornire a licitaţiei ar fi fost, la prima strigare, de 2,4 milioane de lei pentru utilaje şi 6,18 milioane de lei pentru adjudecarea creanţelor. Peste două săptămâni, însă, valoarea va fi redusă cu 25%, potrivit regulilor din domeniu.

Este vorba, mai ales, de creanţe externe, cu şanse foarte mici de recuperare.

Senatorul Popa îndeamnă la revoltă

Senatorul Nicolae Vlad Popa (PLD) contestă modul de desfăşurare a licitaţiei, declarând că va deschide un proces pentru constatarea nulităţii procesului de vânzare al societăţii către Flavus Investiţii SRL, calificând tranzacţia drept „hoţie la drumul mare“. Totodată, Popa i-a îndemnat pe toţi cei interesaţi să i se alăture în acest demers. Senatorul braşovean consideră că OUG nr. 3/2007 este neconstituţională, încălcând principiul liberei concurenţe, prin faptul că societatea declarată câştigătoare nu are legătură cu producţia industrială, ci cu investiţiile imobiliare. În opinia sa, firma Flavus Investiţii SRL nu putea fi declarată câştigătoare doar pentru că a fost prima societate care a depus garanţia financiară.

Liderul PSD Braşov, Constantin Niţă, s-a declarat sceptic faţă de posibilitatea continuării producţiei de tractoare la Braşov. „Nu ştiu nimic despre această firmă şi despre cine se află în spatele ei. Nu ştiu dacă va respecta prevederile din caietul de sarcini, potrivit cărora producţia trebuie menţinută timp de zece ani. În final, cred, se va dovedi că Tractorul nu este decât o mare afacere imobiliară şi la fel se va întâmpla şi cu Rulmentul, şi – dacă ar fi să ne luăm după interesele de la Romarm – chiar şi cu Carfil“.

Nicolae Iorga, senator PRM, acuză direct participarea lui Ion Ţiriac la vânzarea societăţii. „Dânsul (Ion Ţiriac – n.r.), care este un om atât de ocupat, a fost în curte la Tractorul, acum câteva zile. De ce a venit aici? De ce nu au venit şi alţi oameni de afaceri în curte la Tractorul? De ce s-au retras brusc celelalte firme interesate şi a rămas doar SRL-ul înfiinţat anul acesta, cu sediul la parterul unui bloc?“, s-a întrebat retoric senatorul.

Cert este că, până la reluarea producţiei de tractoare – dacă aceasta se va întâmpla! -, asemenea dispute între politicieni, de fapt între toţi braşovenii, vor continua.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS