16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAngajaţii vor putea să încheie contracte direct cu CAS

Angajaţii vor putea să încheie contracte direct cu CAS

Angajaţii cărora angajatorii „uită“ să le vireze contribuţia la asigurările de sănătate vor avea o nouă alternativă. Din 23 august vor putea să încheie contracte direct cu CAS Dolj.

Angajaţii vor putea, la cerere, să încheie contract direct cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), şi nu prin angajatori, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Aura Gabriela Militaru, preşedinte-director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj.

Pe 23 august va intra în vigoare Ordinul nr. 345/2006, în baza căruia fiecare asigurat al sistemului public de asigurări sociale de sănătate va trebui să încheie contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru a putea beneficia de servicii medicale. Pentru salariaţi şi coasiguraţii acestora (părinţi, soţ sau soţie), contractele vor fi încheiate de angajatori, iar dacă angajatul se va muta la alt loc de muncă, atunci contractul va fi transferat la noul angajator. Persoanele care nu sunt salariate şi îşi plătesc personal contribuţia, precum şi cele care se asigură facultativ vor încheia direct contract cu CAS Dolj. Acestea sunt valabile de la data semnării până în momentul pierderii dreptului de domiciliu sau de şedere în România.

O alternativă pentru angajaţi

Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj a spus că angajaţii care doresc să încheie direct contracte cu CAS va trebui să preia obligaţiile angajatorului în privinţa virării contribuţiei. „Angajaţii vor putea să încheie contract direct cu noi, caz în care va trebui să achite contribuţia şi să depună declaraţiile lunare la CAS“, a menţionat ec. Aura Gabriela Militaru, preşedinte-director general al CAS Dolj.

Gabriela Militaru a mai spus că este posibil ca foarte mulţi angajaţi să se arate interesaţi de această modalitate de contractare, având în vedere numărul foarte mare de angajatori din Dolj care nu îşi îndeplinesc obligaţiile lunare de a vira contribuţiile, oprite din salariile angajaţilor, respectiv de a depune declaraţiile la CAS Dolj.

1.135 de angajaţi, tăiaţi de pe listele CAS

Numai în luna iunie, 12.000 de angajaţi şi-au pierdut drepturile de asiguraţi din cauza nedepunerii de către angajatori şi primării (în cazul asistaţilor social) a declaraţiilor la CAS Dolj.

În luna iulie a venit rândul altor 1.135 de angajaţi să fie tăiaţi de pe listele cu asiguraţi.

Printre cei care şi-au pierdut calitatea de asiguraţi în luna iulie sunt 489 de angajaţi de la Sucursala de Distributie şi Furnizare a Energiei Electrice (SDFEE), 116 angajaţi de la Spitalul CFR Craiova, 99 ai G4S Security Services SRL, 34 de salariaţi ai Şcolii nr.19 din Craiova şi 29 de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Fluviale (CN APDF).

Alte firme au primit avertismente de la CAS Dolj pentru luna august, când urmează să fie tăiaţi de pe liste alţi 1.250 de angajaţi. Conducerea CAS Dolj a precizat că pierderea drepturilor de asigurat se face numai în cazul în care angajatorul (societatea) nu a depus declaraţiile la CAS timp de trei luni consecutiv.

Documentele necesare

Pentru încheierea contractului sunt necesare următoarele documente: copii după actele necesare stabilirii identităţii asiguratului, copii după actele necesare stabilirii identităţii copiilor şi coasiguraţilor (părinţi, soţ, soţie) şi copie după documentele care să ateste că nu realizează venituri proprii şi se află în întreţinerea asiguratului. De asemenea, sunt necesare actele doveditoare pentru stabilirea veniturilor asupra cărora trebuie să se achite contribuţia datorată la fondul asigurărilor sociale de sănătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS