11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSută - judecătorul romilor din Obreja

Sută – judecătorul romilor din Obreja

Marin Constantin este de 50 de ani judecătorul romilor din cartierul târgujian Obreja. În al doilea război mondial, acesta a fost deportat doi ani în Transnistria. Povestea lui a fost transpusă pe peliculă.

GORJ. Marin Constantin, zis Sută, este judecătorul comunităţii de romi din cartierul Obreja. Vreme de 50 de ani, Sută a judecat şi a rezolvat problemele lor.
În perioada 1 septembrie 2006 – 31 martie 2007, regizorul Laurenţiu Calciu a realizat filmul documentar „Judecătorul – O Krisnitori“, care prezintă povestea acestui rom de 69 de ani care a trăit experienţa deportării, alături de alte sute de suflete, în perioada 1942-1944. Filmările s-au realizat pe străzile cartierului Obreja, locul unde trăieşte judecătorul Sută.
„Acţiunea filmului se desfăşoară în jurul personajului principal – judecătorul, dar se intersectează cu mărturii ale fraţilor Rabedea şi Maria, adesea înconjuraţi de nepoţi ce ascultă povestirile deportaţilor în Transnistria“, a spus unul dintre realizatori.

Povestea de viaţă a judecătorului

Perioada petrecută ca deportat în Transnistria i-a influenţat modul de a privi viaţa: „Îi mulţumesc lui Dumnezeu în fiecare zi că am putut reveni în România din Transnistria. A fost groaznic, ne-au dus ca pe vaci, în vagoane, femei şi bărbaţi la un loc. Căldură şi chin, bătaie de joc. Suferinţele îndurate ne-au înăsprit sufletele şi m-au făcut să-mi trăiesc viaţa în spiritul dreptăţii, după ce am fost persecutaţi atâta amar de vreme. Măcar la noi în comunitate lucrurile să meargă bine. Am încercat toată viaţa să-i învăţ de bine pe cei tineri. Noi nu mergem la tribunal, ca românii, ci apelăm la judecător. Jumătate de secol am fost judecător şi am unit oamenii, pe cei care voiau să se despartă. De ce să sufere copiii? Nu este bine să te desparţi, cu înţelegere, răbdare şi înţelepciune am rezolvat multe probleme“, a spus Marin Constantin.
După ce s-a întors din Transnistria a trăit în spiritul dreptăţii şi este cunoscut ca „omul care aduce pacea în comunitate“. Este preţuit şi admirat de toţi romii. „Viaţa nu a fost bună cu acest om. Avem ce învăţa de la el, a chinuit mult. Mereu a fost drept. Dacă în judecata ţigănească nu există martori, cel judecat jură pe cruce sau pe carne de porc, aşa este la noi. Trebuie să spună adevărul. Judecătorul simte când cineva încearcă să-l mintă. Judecătorul dă şi sfaturi, el ştie ce este bine, este înţelept“, a povestit, cu respect, unul dintre romii tineri prezenţi la lansarea filmului „Judecătorul – O Krisinitori“.

Filmul va fi prezentat la Zurich

În perioada 11 – 14 iulie, filmul „Judecătorul“ va fi prezentat în cadrul evenimentului „Zigeunerkulturtage“, care va avea loc la Zurich, în Elveţia. Cu această ocazie, romii din Asociaţia „Thumede„ din Valea Jiului au fost invitaţi să participe la o discuţie publică pe tema „Romii în vestul şi estul Europei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS