8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Bacalaureat torid

Examenul oral la limba română a continuat ieri cu a doua jumătate a candidaţilor programaţi. Proba poate fi considerată de foc la propriu, având în vedere temperaturile ridicate din această perioadă.

OLT. Tinerii care au fost programaţi mai de dimineaţă au avut norocul să nu se coacă prin curţile liceelor aşteptând să intre la comisii. Cei care au fost programaţi după prânz au avut parte de un început de bac torid. În ciuda celor 40 de grade Celsius, nici în a doua zi de examen nu s-au înregistrat evenimente deosebite la centrele de examinare.
Comisiile au început să lucreze de la ora 8.00. În timpul pauzei, când membrii lor s-au retras să se odihnească şi să mănânce, preşedinţii s-au prezentat la Inspectoratul Şcolar, de unde au ridicat CD-urile cu subiecte. De asemenea, profesorii examinatori pentru proba de limbi străine, de astăzi, au fost anunţaţi să se prezinte ieri-seară la centre pentru multiplicarea subiectelor.

Doi evaluatori nu aveau dreptul să intre în comisii

Nicolae Drăghici, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt şi al Comisiei de bacalaureat, a declarat ieri că s-au descoperit două cazuri de incompatibilităţi în comisiile de examinare. În baza unei sesizări făcute de cadre didactice din Colegiul Tehnic „Alexe Marin“, s-a constatat că profesoara de biologie Geanina Pârvu, de la Colegiul Naţional „Radu Greceanu“, nu avea dreptul să facă parte din comisii deoarece a participat şi la testele naţionale. De asemenea, profesoara de franceză Clarida Ieftimie de la Colegiul Agricol „Carol I“ nu avea dreptul să facă parte dintre examinatori deoarece nu are gradul didactic II. „În ambele cazuri am dispus înlocuirea. Geanina Pârvu ştia despre incompatibilitate şi nu a spus nimic. În ceea ce o priveşte pe profesoara Clarida Ieftimie, situaţia se explică prin faptul că unele şcoli au transmis situaţiile incomplete“, a explicat Nicolae Drăghici. Din cauza situaţiilor incomplete, este posibil ca şi în alte centre să fie profesori examinatori care nu au gradul I sau gradul II, aşa cum prevede procedura de organizare a bacalaureatului.
În alt caz, profesoara de rusă Diaconu din Tia Mare a anunţat că nu se poate deplasa la centru. „Este o problemă cu examinatorii de rusă, chiar dacă avem doar doi elevi care susţin proba orală la această disciplină, deoarece nu prea avem profesori. Doamna Diaconu a anunţat că nu se poate deplasa întrucât a suferit un accident rutier săptămâna trecută, după ce a depus cererea de participare“, a declarat inspectorul general adjunct.

Avea nevoie de opt pentru a trece bacul

Un caz inedit s-a petrecut la Grupul Şcolar Industrial Construcţii Montaj. Un tânăr care a picat anterior bacalaureatul avea nevoie de nota opt la română oral pentru a primi diploma. El s-a prezentat la examen, dar nu a luat decât cinci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS