21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljExerciţiu internaţional pe Dunăre

Exerciţiu internaţional pe Dunăre

Pe Dunăre, în judeţul Mehedinţi, a început ieri un exerciţiu militar internaţional intitulat „Danube Guard 07“.

MEHEDINŢI. Exerciţiul militar se desfăşoară în perioada 25 – 28 iunie, la barajul Porţile de Fier II, la graniţa dintre România, Bulgaria şi Serbia. Zona a fost aleasă în aşa fel încât la el să ia parte trupele de uscat şi fluviale împreună cu aeronave de luptă din cele trei ţări.
Exerciţiul internaţional propriu-zis va avea loc miercuri, când şi-au anunţat prezenţa şi şefii celor trei state: Traian Băsescu, Boris Tadic şi Ghiorghi Pîrvanov. În exerciţiu, structuri teroriste, denumite Lupii Balcanilor, vor încerca să penetreze sistemul de securitate al frontierelor şi punctele de intrare în
obiective militare, economice şi civile. Cele trei ţări îşi vor da concursul pentru a-i anihila pe terorişti înainte de a fi provocate pagube şi făcute victime. Fiecare ţară are un nume în acest exerciţiu: Blueland – România, Greenland – Bulgaria şi Brownland – Serbia, codurile fiind folosite pentru a nu fi identificate convorbirile.
Ieri, în jurul orei 14.00, prima lovitură a teroriştilor a avut loc la bazele militare şi strategice de pe malul Dunării. „Obiectivele militare au fost ţinta unor tentative de penetrare a dispozitivului de pază şi apărare a acestora. Militanţii extremişti şi-au continuat ameninţările, sugerând posibilitatea producerii unei catastrofe în zonă. Un convoi umanitar aflat la ecluzare la PF II, organizat sub egida OSCE şi format din două nave, a fost atacat şi capturat de un grup de persoane înarmate“ – s-a anunţat prin staţiile de amplificare şi s-a cerut intervenţia trupelor terestre.
Simultan, alt grup înarmat a reuşit să captureze o navă încărcată cu substanţe chimice, aflată în Portul Vidin. Au fost intensificate măsurile de supraveghere în zona barajelor şi au fost adoptate măsuri speciale de pază şi apărare a sistemelor de hidronavigaţie. Traficul internaţional se desfăşoară în condiţii de restricţie, iar la PCTF-uri au fost luate măsuri speciale de control vamal. În aceste condiţii, au fost alertate şi forţele din Brownland, pentru a lua măsurile ce se impun.

Poliţişti din Dolj şi Mehedinţi la exerciţiu

La acţiune, Poliţia de Frontieră Română participă cu 51 de poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi al structurilor subordonate din judeţele Mehedinţi şi Dolj. „Poliţiştii de frontieră fac parte din Serviciul de Acţiuni Speciale şi Intervenţie al IGPF, Detaşamentele de Intervenţie ale IJPF Mehedinţi şi Dolj şi din echipajele fluviale ale Poliţiei de Frontieră. La acest exerciţiu trilateral, poliţiştii de frontieră români participă cu o vedetă fluvială de comandament, două ambarcaţiuni rapide de intervenţie, autospeciale de intervenţie şi de supraveghere pe timp de noapte şi câini de serviciu. Misiunile principale ale poliţiştilor vor fi acelea de întărire a pazei la frontieră şi la obiectivele sociale şi culturale, de executare a unor acţiuni de căutare şi capturare a teroriştilor, de supraveghere navală în zona de frontieră, de sprijin al autorităţilor civile pentru evacuarea populaţiei din zonele afectate şi menţinerea ordinii publice în taberele de refugiaţi şi lichidarea urmărilor teroriste la obiectivele din zona de competenţă“, a declarat comisarul-şef Valeriu Pera, de la IJPF Mehedinţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS