16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDestinaţii pentru un week-end răcoros

Destinaţii pentru un week-end răcoros

O bună „ascunzătoare“ în zilele călduroase de vară poate fi una dintre peşterile din judeţul Gorj. Aceste locuri sunt vizitate de turişti veniţi din toate colţurile ţării.
GORJ. Peştera Muierilor, situată lângă localitatea Baia de Fier, este un monument al naturii care conţine concreţiuni calcaroase ce oferă o notă unică. Sălile acestei rezervaţii speologice au nume sugestive: „Sala liliecilor“, care adăposteşte numeroase colonii de lilieci, „Galeria urşilor“, unde s-au găsit oseminte ale ursului de cavernă, sau „Sala Minunilor“. Această peşteră a servit ca locuinţă oamenilor încă din Paleoliticul mijlociu. Numele ei este legat de faptul că în trecutul îndepărtat a servit drept adăpost femeilor şi copiilor. Peştera este electrificată, are un circuit vizitabil accesibil tuturor şi este deschisă tot anul. „Turiştii vin mai ales în week-end, pentru că atunci au timp liber. Aici este răcoare, este bine, au ce vizita, văd lucruri noi şi mai vorbesc cu oamenii din zonă. Se mai duc şi la Polovragi sau la Cloşani. Avem cu ce ne mândri în Gorj“, a precizat ghidul Peşterii Muierilor.

Podoaba Polovragiului

Peştera Polovragi este situată în Cheile Olteţului şi este una dintre cele mai lungi din România. Explorarea ei nu a fost încă finalizată, galeriile formând un labirint atractiv. O veche legendă spune că aici trăieşte Zamolxe, zeul dacilor, şi că picăturile care se preling din ţurţurii de piatră nu ar fi altceva decât lacrimile vărsate de zeu după cucerirea Daciei de către romani. În galeriile active se pot practica în condiţii foarte bune explorarea subacvatică şi scufundările de agrement.
Peştera Cloşani este aşezată la 433 m altitudine, la poalele Munţilor Mehedinţi. Este una dintre cele mai frumoase din judeţul Gorj: are lacuri, faună cavernicolă bogată, numeroase concreţiuni calcaroase. Cei care doresc să viziteze aceste peşteri se vor bucura, de asemenea, de ospitalitatea gorjenilor, în toate zonele fiind foarte multe pensiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS