10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDeficit de medici specialişti în Olt

Deficit de medici specialişti în Olt

Lipsa medicilor specialişti este cea mai mare problemă a sistemului sanitar din judeţul Olt. Asta a reieşit din analiza făcută ieri la prefectură de reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică şi directorii tuturor spitalelor din judeţ.

OLT. În prezent, deficitul de medici specialişti în Olt se ridică la 180, cele mai multe posturi neocupate, 60, fiind la Spitalul Judeţean.
La Spitalul Caracal lipsesc medici în specialităţile cardiologie, radiologie, medicina muncii, neurologie şi psihiatrie. La Spitalul Balş ar fi nevoie de posturi permanente de anestezist şi farmacist. La Spitalul din Drăgăneşti lipsesc un internist şi un medic pediatru. În oraş mai există o doctoriţă, însă ea a ales la finalul rezidenţiatului să fie medic de familie. La Scorniceşti, conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie caută cinci medici. La Spitalul Corabia, mai trebuie un chirurg şi un radiolog.
În majoritatea spitalelor, activitatea se asigură cu cârpeli, anumite specialităţi fiind acoperite fie cu medici pensionari, fie cu medici din alte localităţi pe jumătăţi de normă. La unele unităţi sanitare, deşi problema ar fi rezolvabilă, managerii putând recurge la soluţia medicilor navetişti, lipsa acută de bani privind decontarea cheltuielilor de transport pune cruce acestei variante. Toate posturile neocupate sunt scoase frecvent la concurs, fără succes, însă. Singura instituţie care stabileşte numărul de posturi la rezidenţiat este Ministerul Sănătăţii Publice. Multe dintre posturi de anumite specialităţi sunt blocate. Directoarea Autorităţii de Sănătate Publică, Dana Conea, spune că problema ar putea fi rezolvată începând de anul viitor, când legislaţia în domeniul rezidenţiatului va fi modificată. Aceasta este doar o presupunere, susţine managerul Spitalului Judeţean, Mihai Niţă, care vede, la rândul lui, posibilitatea ca medicii începători să-şi desfăşoare rezidenţiatul nu doar în marile centre medicale universitare, ci şi în spitale obişnuite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS