12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCE nu recomandă clauza de salvgardare

CE nu recomandă clauza de salvgardare

Comisia Europeană consideră că România a continuat să facă progrese în reforma justiţiei şi nu recomandă aplicarea clauzei de salvgardare, potrivit Raportului de ţară, citat de postul de radio RFI România. Documentul notează progresele CSM, dar şi îngrijorări cu privire la eficienţa ANI.
„În primele şase luni de după aderare, România a continuat să facă progrese în remedierea slăbiciunilor care ar fi putut împiedica o aplicare eficientă a legislaţiei şi programelor europene. E nevoie de mai mult timp pentru a demonstra că progresul legislativ se va traduce şi prin rezultate în domenii-cheie. E nevoie de multă atenţie în continuare în privinţa tuturor măsurilor de însoţire, în special nu poate să existe nici un fel de toleranţă în privinţa luptei împotriva corupţiei. Dacă România continuă să-şi urmeze eforturile de reformă în mod coerent, nu ar fi potrivit să fie evocată clauza de salvgardare din tratatul de aderare“, transmite RFI, citând varianta de raport care va fi dat publicităţii mâine de către Comisia Europeană. După cum s-a stabilit prin Mecanismul de Verificare şi Cooperare, CE va redacta un raport la fiecare şase luni.
Următorul nou raport detaliat va fi pregătit pentru mijlocul lui 2008. Pentru a prezenta informaţiile necesare, România trebuie să prezinte propriul său nou raport pentru Comisie, nu mai târziu de 31 martie 2008.

„E nevoie de mai multe eforturi“

Documentul subliniază că toate măsurile planului de acţiune ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au fost puse în practică şi arată primele rezultate notabile în privinţa stabilirii unei jurisprudenţe coerente.
Absenţa unei practici unice în privinţa restituirii proprietăţilor constituie o îngrijorare. „Se poate spune că există un angajament credibil al autorităţilor privind integrarea observaţiilor făcute de magistraţi în noile variante de coduri procedurale. Există un progres în privinţa elaborării Codului de procedură civilă, dar nu acelaşi lucru se poate spune în privinţa Codului de procedură penală. E nevoie de mai multe eforturi pentru a completa politica de resurse umane şi o reformă structurală a sistemului, astfel încât acesta să fie viabil. Reformele în acest domeniu au fost doar parţial puse în practică. Obiceiul de a umple posturile vacante prin proceduri de admitere rapidă în acelaşi timp cu o competiţie anuală ridică semne de întrebare în privinţa calităţii noilor angajaţi din sistemul judiciar“, se arată în document. „Per total, România a înregistrat unele progrese în reformarea sistemului său judiciar“, transmite sursa citată.

Îngrijorări legate de independenţa ANI

În ceea ce priveşte înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate, Comisia Europeană spune că există îngrijorări legate de independenţa instituţiei, care ar trebui să funcţioneze începând din octombrie.
„Legea ANI în forma amendată de guvern prin ordonanţă de urgenţă dă dreptul agenţiei să verifice averi, incompatibilităţi şi potenţiale conflicte de interese pentru un număr ridicat de demnitari şi funcţionari de rang înalt. Legea prevede şi sancţiuni, iar ANI ar trebui să devină operaţională în octombrie 2007. Există îngrijorări în privinţa independenţei agenţiei şi eficienţei sale de a investiga şi de a impune sancţiuni numai parţial rezolvate prin amendamentele impuse de guvern prin ordonanţa de urgenţă“, susţine sursa citată.
Raportul atrage atenţia că „ordonanţa guvernamentală rămâne în practică numai până este confirmată sau schimbată de parlament“. „România a făcut progrese substanţiale în rezolvarea acestui obiectiv asumat, totuşi rămâne ca acest progres să fie confirmat în practică“, se mai arată în document.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS