21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAmânare în dosarul mătuşa Tamara

Amânare în dosarul mătuşa Tamara

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au amânat pentru 19 septembrie judecarea dosarului „mătuşa Tamara“, în care fostul premier Adrian Năstase şi fostul preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB), Ioan Melinescu, sunt acuzaţi de corupţie. Cei doi au fost trimişi în judecată de DNA pe 31 mai. Năstase este acuzat că a dat mită, iar Melinescu că a primit mită, a divulgat informaţii secrete şi a sustras sau distrus înscrisuri oficiale.
Anchetatorii au stabilit că, în luna noiembrie 2000, Ioan Melinescu, în acea perioadă membru al Plenului ONPCSB, l-a contactat prin intermediul lui Ristea Priboi pe Adrian Năstase, căruia i-a comunicat că instituţia în care activează cercetează provenienţa sumei de 400.000 de dolari dintr-un cont al Danei Năstase. Sugerând că acest dosar trebuie să dispară, Melinescu i-a promis lui Năstase că va bloca lucrarea până după alegerile din decembrie 2000, ceea ce a şi făcut. Imediat după ce a ajuns premier, Năstase l-ar fi „răsplătit“ în prima şedinţă de guvern pe Ioan Melinescu, numindu-l în funcţia de preşedinte al Oficiului. Acesta, la rându-i, ar fi făcut nevăzut dosarul care o viza pe Dana Năstase.

„Nu l-am cunoscut pe Genică Boerică şi nici nu regret“

După prima audiere în acest proces, Adrian Năstase a declarat că acuzarea s-ar fi bazat doar pe declaraţiile lui Genică Boerică, acesta fiind eliberat tocmai pentru că l-a „turnat“ pe fostul premier.
„Lupta anticorupţie este foarte serioasă. Mi se pare jenant ca prin astfel de lucruri să încercăm să păcălim şi opinia publică, şi pe oficialii de la Bruxelles. Cred că nu luaţi în serios acest proces. În fiecare zi aflăm despre noi fapte de corupţie. Rechizitoriul se bazează exclusiv pe declaraţiile lui Genică Boerică, pentru care a şi ieşit din închisoare. Nu l-am cunoscut pe Genică Boerică şi nici nu regret. Nu am făcut nici o înţelegere cu Melinescu, pentru că nu aveam de ce. Acest proces este redemarat în ideea de a-i convinge pe cei de la Bruxelles că lupta anticorupţie continuă“, a declarat fostul premier.
Ioan Melinescu nu a vrut să dea declaraţii presei: „Sunt nevinovat, dar nu pot da declaraţii în momentul de faţă până nu le dau în faţa instanţei, din respect pentru magistraţi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII