14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTurcii albesc Jiul

Turcii albesc Jiul

După ce a dat canalizarea pe mâna unor româno-austro-germani, statul vrea să epureze Jiul după Craiova cu turcii.

Staţia de epurare de la Făcăi va fi construită cel mai probabil de turcii de la Sistem Yapi, societatea care a câştigat cea de-a doua licitaţie pentru execuţia obiectivului, abandonat în toamna anului trecut după alungarea fostului constructor, Termomeccanica Ecologica, din Italia, susţin surse din cadrul Companiei de Apă Oltenia. Directorul unităţii, Constantin Stamatoiu, nu a dorit să comenteze, dând însă de înţeles că informaţia se confirmă. „Nu avem voie să facem publice astfel de date. Să spunem, de pildă, că aţi auzit şi dumneavoastră ce am auzit şi eu“, a evitat Stamatoiu un răspuns concret.
Proiectată pentru a curăţa reziduurile menajere ale Craiovei înainte de scurgerea lor în râul Jiu, staţia de epurare le-ar aduce turcilor 24 de milioane de euro, bani din fonduri ISPA, cu condiţia însă ca aproape patru milioane să fie recuperate de la fostul contractant, Termomeccanica Ecologica Spa. Menţionăm că italienii au fost somaţi de Oficiul de Plăţi şi Contracte PHARE al Ministerului Finanţelor să dea înapoi banii păpaţi, după ce partea română a decis să rezilieze contractul, în septembrie 2006, din pricina unei întârzieri în execuţie de aproape 12 luni.

Yapi, cunoscută de români

Societatea pentru care pare să se descuie seiful ISPA este specializată în realizarea şi modernizarea staţiilor de epurare şi a dus la bun sfârşit câteva contracte în România, altele, în derulare, aflându-se în grafic, după cum reiese din presa naţională şi regională.
O dată veniţi, turcii ar întregi cercul de firme care încasează pe seama Craiovei 72 de milioane de euro pentru canalizare, alimentare cu apă şi staţie de epurare, primele două componente fiind adjudecate de consorţiul Hidroconstrucţia SA – Alpine Mayreder – Rabmer BAU Gmbh.

Implementare oltenească

Negocierile pentru evaluarea investiţiei de la Făcăi se întind de aproape o lună şi jumătate, în vreme ce negocierile pentru modernizarea şi realizarea unor tronsoane de alimentare cu apă în Craiova au depăşit trei luni, nefiind trasate nici astăzi. Dezbaterile interminabile sunt cauzate de preţul ridicat pus de constructori, care însă susţin că şi-au modelat ofertele după nişte cereri mult prea mari. Potrivit directorului Companiei de Apă Oltenia, contractul cu Hidroconstrucţia, pentru componenta alimentare cu apă, va fi semnat în circa două săptămâni. „Cu Hidroconstrucţia s-a cam terminat. Am mai lăsat noi, au mai lăsat ei. Ceruseră prea mult – 20 de milioane, dar şi noi, prin unitatea de implementare a proiectului ISPA, cerusem mai multe lucrări decât fusese evaluat. Cam în două săptămâni se va semna contractul“, a declarat Stamatoiu.
Adunând toate datele ecuaţiei ISPA – unitate de implementare a proiectului ISPA (PIU) – consultantul supervizor (EPTISA Internaţional) şi comparând cu proiecte similare din ţară, reiese că numai la Craiova un constructor a plecat cu patru milioane de euro în traistă fără să facă mai nimic – Termomeccanica, altul cere 20 de milioane de euro pentru o lucrare evaluată la 13 milioane de euro – Hidroconstrucţia, pentru alimentarea cu apă, iar proiectele vizate şi supervizate de patru milioane de euro sunt aplicate până se scufundă asfaltul peste noile canale. 

Mediul, în control

Astăzi vor vizita staţia de epurare de la Făcăi mai mulţi comisari ai Gărzii de Mediu, fiind aşteptat chiar „generalul“ Octavian Popa. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS