12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGânduri despre părinţi

Gânduri despre părinţi

Sute de părinţi, profesori şi diriginţi au stat ieri două ore cu ochii pe ceas în spatele porţilor închise ale şcolilor doljene, unde se desfăşura prima probă a testelor naţionale, cea la limba şi literatura română.

Aproximativ şapte mii de absolvenţi de clasa a VIII-a din judeţul Dolj au trecut ieri de primul examen din viaţa lor, testul naţional la limba şi literatura română. După ce şi-au lăsat părinţii la poarta şcolilor, ţinând strâns în mână cartea de identitate, legitimaţia de concurs şi stiloul, elevii au păşit emoţionaţi în sălile de examen păzite de jandarmi. Emoţiile lor au dispărut însă repede atunci când au primit subiectele, varianta cu numărul 11 fiind pe placul absolvenţilor de clasa a VIII-a, care a trebuit în două ore să scrie o compunere pornind de la poezia „Părinţi“, de Ana Blandiana, să analizeze un fragment din aceeaşi operă şi să redacteze o cerere pentru a obţine o bursă.

Prins la copiat

La testele naţionale din acest an s-au înscris 6.796 de elevi, 232 dintre aceştia absentând la proba de limba şi literatura română. În plus, 13 elevi au susţinut testul în condiţii speciale, fiind internaţi în spital, în convalescenţă sau cu deficienţe de vedere, pentru unii dintre aceştia examenul prelungindu-se cu o oră. „În cele 27 de centre de examen nu s-a înregistrat decât un singur incident. Un elev care susţinea examenul la Grupul Şcolar «Traian Vuia» din Craiova a fost prins copiind şi după ce i s-a întocmit proces-verbal şi şi-a recunoscut vina a fost dat afară din examen. În rest, concursul a decurs fără probleme, iar de azi (ieri – n.r.), cei peste 100 de profesori corectori vor începe evaluarea lucrărilor în cele două centre zonale de evaluare, Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii «Constantin Brâncuşi» şi Grupul Şcolar Căi Ferate Craiova“, a explicat prof. Cerasela Cremene, purtătoare de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Elevii de clasa a VIII-a ai Şcolii Generale nr. 14 din Craiova nu au primit până ieri-dimineaţă legitimaţii de concurs şi atât ei, cât şi părinţii lor au avut emoţii că nu vor putea susţine examenul. Purtătoarea de cuvânt a ISJ Dolj a declarat că la prima probă a testelor naţionale, conform mnetologiei de examen, elevii pot intra şi fără legitimaţie. „Nu ni s-a raportat nimic în acest sens, dar elevii care nu au avut legitimaţie au putut intra în examen pe bază de buletin şi după ce un coleg declară pe propria răspundere că îi recunoaşte. Conform metodologiei de examen, dacă nici la a doua probă nu se prezintă cu legitimaţia, atunci sunt daţi afară din examen“, a precizat Cerasela Cremene.

„Dumnezeu a ţinut cu noi“

Pentru absolvenţii de clasa a VIII-a subiectele au fost uşoare şi le-a plăcut că au avut ocazia să scrie despre părinţi, să fie creativi. „A fost un subiect care ne-a plăcut. Ne aşteptam să fie mai greu. Cred că o să iau peste 8.50“, a spus Alexandra Miculescu, care a susţinut examenul la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“ din Craiova. Alţii sunt optimişti, cu toate că au mai greşit câte ceva. „Am greşit la două subpuncte la gramatică, dar cred că o să iau în jur de nouă. Am vrut un text la prima vedere şi nu voiam să îmi cadă comedia“, a spus Cristina Tuţă de la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“. „Dumnezeu a ţinut cu noi. Nu am vrut doină, pastel sau alt gen. Am vrut să comentăm noi, să se ţină cont de ideile noastre“, a exclamat Andrei Mihalache, de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova. Elevii s-au bucurat că au scăpat de subiecte „de tocit“ şi au avut parte de subiecte libere, unde îşi pot arăta talentul. „Am avut noroc că nu ne-a picat un comentariu. Decât să tocim mai bine facem o compunere, iar subiectul a fost frumos. Am scris şi ne-am gândit la părinţii noştri, la tot ce ar trebui să facem pentru ei, dar nu facem“, a explicat Andreea Păunică, de la CN „Fraţii Buzeşti“.
Elevii au împărţit emoţiile şi cu profesorii lor, care îi aşteptau şi ei nerăbdători la porţile centrelor de examen. „Am venit să îmi întâmpin elevii şi pot spune că au lucrat bine, sunt optimişti. Putea fi mult mai greu. Poezia a fost sensibilă, frumoasă, o lucrasem, dar totul depinde de posibilităţile lor de exprimare şi de cât au citit în aceşti patru ani ca să îşi formeze un vocabular ales“, a spus Maria Voicu, profesoară la Şcoala Generală nr. 37 din Craiova.
Dar cei mai emoţionaţi au fost părinţii, care timp de mai bine de două ore şi-au aşteptat cu sufletul la gură copiii şi s-au rugat ca aceştia să iasă zâmbind din sălile de examen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS