6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGenică Boerică, din nou după gratii

Genică Boerică, din nou după gratii

După zece luni de libertate, Genică Boerică ajunge din nou în spatele gratiilor. Fie şi pentru zece zile, cum au stabilit sâmbătă judecătorii de la Tribunalul Dolj, deşi procurorii DIICOT şi poliţiştii craioveni de la Crimă Organizată susţin că ar fi destule probe împotriva sa privind implicarea într-o nouă returnare ilegală de TVA

La aproape zece luni de la eliberarea din arest, după un stagiu la închisoare de circa un an şi zece luni, Genică Boerică s-a întors după gratii, tot pentru o returnare ilegală de TVA. Dat în urmărire generală după dispariţia sa misterioasă de săptămâna trecută, Genică s-a predat singur la poliţie sâmbătă dimineaţă. În aceeaşi zi, după ce l-au audiat timp de trei ore, judecătorii Tribunalului Dolj au confirmat, fie şi pentru zece zile, mandatul emis pe numele lui Boerică.

Restituire de TVA înainte de prima arestare

Puţini ştiu că ultima restituire de TVA de care, conform anchetatorilor, a beneficiat Boerică a fost obţinută cu doar zece zile înaintea primei sale arestări, din 4 octombrie 2004. De fapt, povestea acestei afaceri începe ceva mai devreme, prin august 2004, când, conform unui comunicat de presă al Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, Genică Boerică, de 47 de ani, din Craiova, administrator la SC REGINA SRL din localitate, Radu Constantin Drăgan, de 28 de ani, din Bucureşti, administrator la SC DRAGSTRO SRL Craiova, şi Aurel Dorian Prie, de 40 de ani, din Craiova, administrator la SC STONEART & DESIGN SRL Craiova, au constituit un grup infracţional organizat, punând la cale o afacere fictivă menită să le aducă câteva miliarde din bugetul statului. Cei trei au întocmit documente fictive prin care o plantaţie de 25 ha de viţă-de-vie, aparţinând Fermei nr. 5 Şimian, din judeţul Mehedinţi, a fost vândută succesiv, doar „pe acte“, între membrii grupului infracţional. Preţul plantaţiei a fost iniţial de 500 de milioane de lei vechi, urcând apoi, câteva zile mai târziu, la 1,5 miliarde, iar după încă două săptămâni la fantastica sumă de 69,8 miliarde de lei vechi – valoare la care, chipurile, ar fi achiziţionat plantaţia firma DRAGSTRO SRL Craiova.

Partea lui Genică

Pe baza documentelor fictive care „dovedeau“ tranzacţia, administratorul firmei DRAGSTRO, Radu Constantin Drăgan, a solicitat Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj o rambursare ilegală de TVA de 11,2 miliarde de lei. Bani pe care i-a şi primit cu o uimitoare repeziciune, în doar câteva zile, fără ca vreun inspector de la Finanţe să verifice autenticitatea afacerii.
„În urma cercetărilor efectuate a rezultat faptul că, după virarea banilor de către DGFP Dolj în contul SC DRAGSTRO SRL, circa 2,7 miliarde de lei vechi au fost folosiţi pentru lucrări de renovare şi îmbunătăţiri la vila lui Genică Boerică din Poiana Braşov, suma de şase miliarde a fost transferată în contul unei societăţi comerciale din Bucureşti, respectiv SC KIKI IMPEX COM SRL, administrată tot de Drăgan Radu Constantin, societate care era folosită uzual pentru spălarea banilor proveniţi din afaceri ilicite, iar suma de un miliard de lei i-a revenit lui Aurel Dorian Prie“, a menţionat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, comisarul-şef Gheorghe Bică, şeful BCCO Craiova.
Conform anchetatorilor, Boerică ar mai fi tras pentru el din aceeaşi afacere încă o sumă, destul de consistentă. „Din aceeaşi rambursare, suma de 1,5 miliarde de lei vechi a fost transferată în contul SC REGINA SRL, administrată în fapt tot de Genică Boerică. De fapt, asociatul majoritar al SC REGINA SRL, cu 98% din părţile sociale, era societatea americană LANCASTER EUROPEAN VENTURES, un off-shore ale cărei interese erau reprezentate în România tot de Genică Boerică“, a precizat comisarul-şef Gheorghe Bică. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi Dolj, controlul fiscal înainte de rambursare a fost efectuat de doi inspectori ai DGFP, Mihaela Nicolae şi Andrei Gheorghiţă, iar aprobarea a dat-o Eugenia Ghiga. Banii au fost viraţi de Trezoreria Craiova a doua zi după control în contul curent deschis de societate la o bancă din Craiova. Inspectorii Curţii de Conturi au mai descoperit că terenul pe care era plantată viţa-de-vie de zeci de miliarde de lei aparţinea de fapt mai multor proprietari care fuseseră puşi în posesie pe baza Legii nr. 1/2000 şi Agenţiei Domeniilor Statului Bucureşti care o concesionase firmei administrate de Genică Boerică, SC Regina SRL

„Eu sunt infractorul de serviciu al Doljului“

Genică Boerică a dovedit prin comportamentul său că le dă oricând cu tifla oamenilor legii, fie ei poliţişti sau magistraţi. Spre exemplu, miercuri, 13 iunie, la ora 11.00, poliţiştii şi procurorii de la Crimă Organizată îl aşteptau la sediul DIICOT Craiova pentru a-l audia şi, eventual, reţine. Boerică se făcuse însă nevăzut cu o oră înainte.
Joi, procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT au solicitat Tribunalului Dolj arestarea preventivă a celor trei învinuiţi. Dând curs propunerii, judecătorii au emis mandate de arestare pe 29 de zile pentru Aurel Dorian Prie şi Radu Constantin Drăgan şi a unui mandat de arestare în lipsă, pentru 30 de zile, pe numele lui Genică Boerică.
Vineri, anchetatorii au reuşit să ia telefonic legătura cu Boerică. Acesta le-a promis că se va prezenta la poliţie la ora 19.00. Oamenii legii au aşteptat din nou, dar regele neîncoronat al returnărilor de TVA nu a apărut.
Sâmbătă dimineaţă, surpriză! În jurul orei 10.30, după ce a dat un telefon, Boerică s-a prezentat din proprie iniţiativă la sediul poliţiei doljene, susţinând inocent că a auzit că e căutat şi că s-ar fi emis pe numele lui un mandat de arestare în lipsă. Exact ca-n proverbul românesc: „Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase“.
„Am venit degrabă pentru că ştiu ce înseamnă. Am mai trecut prin situaţia asta, ştiu ce înseamnă un mandat, să nu mi se întâmple alte nebunii. Sunt acuzat că, în 2004, o societate comercială a unui băiat din Bucureşti a luat o rambursare ilegală de TVA. Cum să vă spun, eu sunt infractorul de serviciu al Doljului“, a susţinut, inocent, Genică Boierică.
În ceea ce priveşte dispariţia sa misterioasă, ea n-a fost încă lămurită de oamenii legii. „Boerică spune că a fost internat într-un spital pentru diabet din Bucureşti. S-au verificat afirmaţiile lui, dar n-a fost identificat în evidenţele spitalului“, a menţionat comisarul-şef Gheorghe Bică, şeful poliţiştilor craioveni de la Crimă Organizată.

Mandat pentru zece zile

Poliţiştii şi procurorii au luat imediat legătura, sâmbătă dimineaţă, cu reprezentanţii Tribunalului Dolj, pentru a programa o audiere în vederea confirmării mandatului emis pe numele lui Genică. Iniţial, s-a stabilit termen pentru luni, 18 iunie, ora 8.00. Câteva ore mai târziu, Tribunalul Dolj a comunicat poliţiei să-l trimită pe arestatul Boierică în faţa instanţei cu două zile mai devreme, adică sâmbătă, la ora 13.00. Nu se făcea ca o „personalitate“ precum Boerică – martor-cheie în procesele intentate de procurori unor „somităţi“ precum Adrian Năstase şi Ristea Priboi – să aştepte încă două zile neaudiat în spatele gratiilor.
După ce l-au ascultat timp de aproape trei ore, judecătorii au decis sâmbătă că Boerică merită să rămână în arest. Ce-i drept, nu chiar 30 de zile, cum stabiliseră iniţial magistraţii aceleiaşi instanţe săptămâna trecută, ci doar pentru zece zile. Genică a făcut însă recurs, care se va judeca de Curtea de Apel Craiova.

Oficial îi merge bine 

Conform unor surse judiciare, lui Genică Boerică îi merge foarte bine de când a ieşit din puşcărie. Se pare că, imediat după eliberarea sa din vara anului trecut, şi-a cumpărat un luxos Mercedes în valoare de… 280.000 de euro. Dar asta nu e tot. Săptămâna trecută şi-a mai luat un Mercedes, ceva mai ieftin, de „numai“ 150.000 de euro.

„Boerică spune că a fost internat într-un spital pentru diabet din Bucureşti. S-au verificat afirmaţiile lui, dar n-a fost identificat în evidenţele spitalului“.
Comisar-şef Gheorghe Bică, şef BCCO Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII