16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalColţul gospodinei

Colţul gospodinei

Cum păstraţi pâinea proaspătă?
Perioada în care pâinea se va păstra proaspătă depinde de o serie de factori, printre care se numără ingredientele folosite la prepararea ei, temperatura, umiditatea, cutia şi/sau ambalajul utilizate, precum şi locul păstrării. Pâinea „clasică“, preparată din câteva ingrediente (făină, apă, drojdie şi sare), nu se păstrează la fel de mult precum cea îmbogăţită cu ouă, unt şi lapte.
Pâinea preparată cu ajutorul unor afânatori se păstrează proaspătă mai mult timp decât foarte multe sortimente de pâine „clasică“, preparată pe bază de drojdie.
Foarte mulţi brutari recomandă ca o bucată de pâine sau o pâine proaspăt coaptă să nu fie păstrată în pungi din plastic. Aceasta deoarece plasticul nu permite pâinii să „respire“, ceea ce face ca umiditatea să se menţină în interiorul pungii, pâinea să se înmoaie şi, treptat, să mucegăiască.
În cazul în care pâinea este păstrată la frigider în punga din plastic, ambalajul de dimensiuni mai mari decât produsul poate stimula apariţia mucegaiului.
Deşi este adevărat că pâinea produsă comercial se vinde, în general, în pungi din plastic, ea este feliată. Dacă nu s-ar vinde în pungi din plastic, feliile de pâine s-ar usca foarte repede. Multe dintre aceste sortimente de pâine conţin conservanţi chimici, care garantează o durată mai mare de păstrare şi, implicit, de vindere la raft.
Factorul „punga din plastic“ – dacă influenţa sa este pozitivă sau negativă în ceea ce priveşte condiţiile optime de păstrare a pâinii – nu este relevant în acest caz.
Dacă preferaţi pâinea de casă, cea proaspăt coaptă se păstrează cu partea tăiată în jos, fără nici un fel de ambalaj. Pâinea care a fost preparată cu afânatori sau cu o cantitate foarte mică de drojdie se va păstra proaspătă timp de mai multe zile dacă este depozitată de aceeaşi manieră.
Pungile din hârtie sunt foarte bune pentru ambalarea pâinii, deoarece permit o mai bună circulaţie a aerului în jurul produsului de brutărie.
O pungă din pânză reprezintă altă variantă optimă care poate fi utilizată cu încredere şi succes pentru păstrarea pâinii. Pot fi folosite în acest scop un şervet de dimensiuni mai mari sau o bucată de pânză. Aceasta din urmă păstrează pâinea proaspătă şi, în acelaşi timp, îi permite să „respire“.
Atenţie! Feliile de pâine se vor usca rapid dacă vor fi ambalate în hârtie sau pânză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS