14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Minute fatale

Nu numai şoferii şi pietonii sunt afectaţi de haosul provocat de închiderea sau restricţionarea circulaţiei pe străzile sparte din Craiova, ci şi bolnavii care solicită o ambulanţă, aceasta ajungând cu întârziere la solicitări.

Pe lângă lipsa acută de autovehicule cu care se confruntă Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Dolj, ambulanţierii pierd minute bune în trafic din cauza lucrărilor care sunt executate pe multe străzi din municipiul Craiova. Ca şi cum nu ar fi de ajuns, unii conducători auto ignoră maşina de salvare, chiar dacă circulă cu semnalele acustice şi luminoase în funcţiune. Toate acestea se răsfrâng asupra timpului de deplasare la urgenţele medicale, ambulanţele strângând minute bune de întârziere în traficul aglomerat din Craiova, minute care, în unele cazuri, fac diferenţa dintre viaţă şi moarte.
Conducerea SJA Dolj spune că nu puţine au fost cazurile când personalul de pe ambulanţă a fost înjurat, scuipat şi bruscat de cei care le reproşau că au întârziat. „Am avut destule cazuri când personalul a fost agresat, fiind acuzat că a ajuns cu întârziere, însă oamenii nu înţeleg că multe din aceste întârzieri nu depind de noi“, a declarat dr. Cristian Gângioveanu, directorul SJA Dolj.
Până acum nu s-a înregistrat, din fericire, nici un eveniment nedorit din cauza întârzierilor ambulanţelor. Au fost câteva cazuri în care bolnavii nu au mai aşteptat salvarea, care întârzia, şi au plecat spre spital cu alte maşini.

Tranşee şi haos pe Tabaci

SJA Dolj este pus într-o situaţie mai dificilă mai ales din cauza lucrărilor care sunt executate pe strada Tabaci, pe care se află Serviciul. Această arteră este închisă circulaţiei pe ambele sensuri. Ambulanţa avea până de curând acces către bulevardul 1 Mai şi strada Râului numai pe trotuar. De două zile a fost închis şi trotuarul către 1 Mai, pentru că acesta era ocupat mereu de autoturisme, blocând accesul ambulanţelor. „În ambele capete sunt indicatoare de interzicere a accesului, dar mulţi le ignoră şi trec. Am ales răul cel mai mic, în sensul că am închis trotuarul spre 1 Mai şi ieşim numai pe Râului, ceea ce înseamnă în unele cazuri până la două minute de întârziere“, a mai spus dr. Cristian Gângioveanu.
Într-adevăr, ieri, mulţi şoferi intrau pe interzis cu speranţa de a ajunge pe strada Râului, numai că nu aveau cum, drumul fiind brăzdat de un şanţ adânc. Unii dintre ei virau dreapta pe strada Gheorghe Donici, însă la intersecţia cu strada Râului, care este oricum ciuruită de lucrări, îi aştepta un crater de aproape trei metri adâncime, de care nu se putea trece. În aceste condiţii, se creau blocaje după blocaje, din care şoferii reuşeau să iasă abia după câteva minute.

Poliţiştii supraveghează lucrările

Reprezentanţii Poliţiei Rutiere spun că au atenţionat societatea care execută lucrările pe Tabaci să instaleze în capătul străzii Donici un indicator de drum înfundat. „Azi (joi – n.r.), cel târziu, trebuie să pună un indicator de drum înfundat în capătul străzii Gheorghe Donici pentru că este o groapă acolo care blochează circulaţia. Am înţeles că li s-au stricat utilajele şi de aceea nu continuă lucrările. Noi îi avem în vedere şi îi grăbim, dar tot o să mai dureze până la sfârşitul lunii viitoare“, a explicat subcomisar Florin Cristea, ofiţer în cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Dolj.
De asemenea, ieri, un poliţist de la Rutieră era postat în capătul străzii Tabaci pentru a opri şoferii care ţineau morţiş să meargă pe interzis, însă acesta era un pic cam departe de „locul faptei“, în faţa porţii 1 a Spitalului Judeţean, indicatorul de interzis fiind postat după poarta 2.
În încercarea de a imortaliza muncitorii societăţii care execută lucrările pe strada Tabaci, fotoreporterul GdS a fost agresat verbal de aceştia, care au protestat că sunt fotografiaţi în „pauza de masă“. Aceştia nu stăteau tolăniţi la umbra utilajelor, ci mâncau, iar imaginile surprinse de fotograf ar fi deformat realitatea, din ele putându-se înţelege că nu muncesc.

Maşini învechite

Conform conducerii SJA Dolj, în judeţul nostru circulă 70 de ambulanţe. Din acestea, 55 pot fi casate, fiind uzate atât fizic, cât şi moral. 35 de ambulanţe sunt Dacii break, însă acestea sunt folosite numai pentru transport, nefiind echipate cu aparatură medicală.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU