8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSute de doljeni aşteaptă proteze

Sute de doljeni aşteaptă proteze

868 de doljeni aşteaptă proteze medicale. Gabriel Merieţeanu este unul dintre aceşti oameni.

Gabriel Merieţeanu, de 27 de ani, din Craiova, este înscris ca membru al Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Fizic din municipiu şi, alături de alte peste 800 de persoane, aşteaptă să obţină o proteză de şold necesară deplasării. În tot acest timp, oamenii sunt imobilizaţi la pat, sunt deplasaţi cu cărucioarele ori merg cu mare efort cu ajutorul cârjelor sau al dispozitivelor medicale.

110 milioane o proteză de şold

Până în urmă cu un an, Gabriel era ca oricare alt tânăr de vârsta lui, muncea ca tâmplar la o firmă, îşi întemeiase o familie şi aştepta cu nerăbdare să fie tată, să se bucure de copilul său. Dorinţa i s-a împlinit, a devenit tatăl unui băieţel, care în aceste zile a împlinit un an şi 11 luni. Nenorocirea s-a abătut însă asupra familiei, bărbatul acuzând din ce în ce mai des dureri insuportabile la piciorul stâng. A mers la medici, iar lovitura a căzut ca un trăsnet asupra tuturor: în urma biopsiei i-a fost pus diagnosticul tumoare pe os – citostatică, fiind de urgenţă nevoie ca piciorul stâng să-i fie amputat. Iniţial i s-a sugerat că ar avea nevoie de o tijă, cu ajutorul acesteia putând să ducă o viaţă cât de cât normală, însă, când a venit vorba de costurile unui asemenea dispozitiv, recomandarea medicilor a căzut din start. Era vorba de peste 10.000 de euro, bani pe care aceşti oameni nu ar fi avut posibilitatea, poate niciodată, să-i strângă. A renunţat la ideea unei tije performante, dorindu-şi măcar o proteză de şold, ale cărei costuri ajung undeva la 110 milioane de lei vechi. „Am fost informat că în cel puţin un an şi jumătate voi primi proteza modulară de şold, subvenţionată prin Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, pentru că altfel nu mi-aş permite-o. Este foarte greu, nu pot duce o viaţă normală, nu pot munci, nu îmi pot întreţine familia şi copilaşul de numai un an şi 11 luni… Este foarte grav ce se întâmplă, în situaţia mea sunt sute de oameni din judeţul Dolj“, a spus Gabriel Merieţeanu. În plus, reprezentanţii CAS Dolj au menţionat că degeaba plafonul a fost majorat, pentru că şi preţurile acestor dispozitive medicale au crescut foarte mult.

Plafon majorat cu peste 70%

Reprezentanţii CAS Dolj au precizat că în alte judeţe ale ţării casele de asigurări au liste de aşteptare de peste trei ani. Doljul stă bine în comparaţie cu acele judeţe, având pe lista de aşteptare doar 868 de cereri. Oricum, un lucru este bun: faţă de plafonul de anul trecut, CAS Dolj a obţinut o prevedere bugetară cu 71,8% mai mare, respectiv 19,4 miliarde de lei vechi. „De la începutul anului am eliberat decizii pentru obţinerea de proteze sau dispozitive medicale la 2.051 de doljeni. Am reuşit, de asemenea, să scurtăm termenul de aşteptare care era de peste un an, la nouă luni, cu excepţia sistemelor stomice, a aparatelor de administrare cu oxigen care se dau în regim de urgenţă şi a dispozitivelor pentru copii“, a spus Daniela Gheorghe, purtătoare de cuvânt la CAS Dolj. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS