16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSăracii aleşi locali

Săracii aleşi locali

În Valea Jiului, să fii primar nu este cea mai profitabilă afacere, lucru demonstrat de unii aleşi, care nu au făcut mari achiziţii pe perioada mandatelor lor.

Aproape toţi edilii din Valea Jiului se declară mulţumiţi mai mult cu realizările pe plan profesional şi nu consideră că funcţia publică le-a adus mari beneficii, în timp ce unii dintre ei şi-au cam rotunjit veniturile, dar spun că aceasta se datorează afacerilor de familie.

Un apartament şi
terenul de sub bloc

Unul dintre cei mai săraci primari din Valea Jiului este cel de la Uricani, Dănuţ Buhăescu, care are doar „un apartament şi terenul de sub bloc“, o soţie care lucrează în Italia şi un venit lunar mai mare decât cel pe care îl avea la mină, unde a lucrat înaintea mandatului. „Eu cred că meseria de primar în Valea Jiului este grea, pentru că zona este grea. Eu nu am dobândit averi şi nici nu am maşini sau terenuri. Singura realizare este faptul că îmi voi trimite copilul ce a ajuns la liceu într-o vacanţă la soţia mea, care lucrează în Italia, pentru a ne putea întreţine“, a spus Dănuţ Buhăescu.
„Câştigam mai mult cu afacerea mea“

Primarul din Lupeni, Cornel Resmeriţă, spune că, de când e primar, singura realizare este că a fost ales de oamenii care i-au acordat încrederea lor, dar că din afacerea de familie ar fi câştigat mai mult şi cu mai puţin stres. El spune că tot ce a reuşit să strângă are dinainte să fie ales primar, adică din anul 2000, respectiv două terenuri, un apartament, o casă, o cabană la munte şi un spaţiu comercial. „A fost cel mai greu pas din viaţa mea, pentru că un primar trebuie să fie răbdător şi să pună suflet mult. Am lucrat în mină şi la primărie am venit din domeniul privat, unde câştigam mai bine, dar salariul este bun, trebuie să recunosc“, a spus Cornel Resmeriţă.

Afacerea de familie îi sporeşte veniturile

Primarul din municipiul Vulcan, Gheorghe Ile, spune că veniturile nu i-au crescut prea mult de când este în această funcţie şi că are cam tot atât cât avea şi înainte de a câştiga mandatul, iar ceea ce îi aduce profit este afacerea privată, farmacia soţiei sale. El spune că deţine un teren de 4.300 de lei, o casă şi două apartamente în Vulcan, la care se adaugă şi şapte hectare de teren la ţară, dintre care trei hectare de teren arabil şi restul fâneţe. „Cred că funcţia de primar este cel mai înalt stadiu la care am ajuns şi îmi face cinste şi onoare că sunt primul om al oraşului. Veniturile mele însă sunt constante şi împreună cu soţia, care are o afacere privată, reuşim să ne ţinem copilul la facultate“, a precizat Gheorghe Ile.

Nu am nimic al meu

Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi, este, după cum chiar el recunoaşte, cel mai sărac edil din Valea Jiului. Practic, nu deţine singur nici un bun, toate fiind ale soţiei. Ridzi susţine că apartamentul este al soţiei, maşina aparţine firmei unde aceasta deţine 12,5 la sută, iar ea mai are nişte bunuri la ţară. „Pot spune că nu am nimic personal, majoritatea bunurilor sunt ale soţiei, moştenite. Din activitatea de primar nu te poţi îmbogăţi. Am un salariu mai mic decât al directorilor societăţilor din subordinea primăriei, de 2.600 de lei“, a spus Ridzi. Acesta afirmă că în zonă sunt foarte multe probleme sociale, iar mentalitatea oamenilor de aici a rămas aceea că orice problemă o rezolvă primarul.

Îngropat în credite

Deşi se află la al patrulea mandat, fiind cel mai longeviv primar din Valea Jiului, edilul oraşului Aninoasa, Ilie Botgros, nu numai că nu a reuşit să se îmbogăţească, ba dimpotrivă, are credite de peste 80.000 de lei. El spune că nu s-a gândit niciodată să se îmbogăţească din această meserie, care îl ţine în permanenţă în priză. „Dacă aş fi vrut să ajung bogat, poate că porneam o afacere în 1990 şi nu intram în administraţie. Aici, cu o primărie săracă, nu ai timp să te gândeşti decât la soluţii de supravieţuire a comunităţii şi am învăţat să trăim din credite“, a declarat Botgros. Acesta are împreună cu soţia două căsuţe, o maşină Daewo din 1996 şi un teren intravilan în suprafaţă de 474 mp, iar anul trecut venitul său a fost de 45.358 de lei.

Nici salariu triplu nu ar fi de ajuns

Singurul edil din Valea Jiului care se poate lăuda cu o brumă de avere este primarul din oraşul Petrila, Ilie Păducel. El are trei terenuri în suprafaţă de 20.300 mp, 40.500 mp, respectiv 100 mp, o casă în construcţie, un apartament şi două spaţii comerciale de producţie. Păducel are o Dacie Logan pe care a cumpărat-o în anul 2005, o Dacie Papuc autoutilitară din 2001, iar anul trecut a obţinut un venit de 33.685 de lei. „Lucrez de 40 de ani şi se poate vedea ce avere am reuşit să strâng. Sunt foarte multe probleme, dar important este să ai răbdare, ambiţie şi să rezolvi problemele oamenilor“, a spus Păducel.
Edilul din Petrila consideră că funcţia de primar nu este remunerată la cât stres şi muncă implică, „în unele situaţii chiar triplu nu ar fi suficient, dar merită doar ca satisfacţie, când vezi că un om pleacă mulţumit de la tine din birou“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS