5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltenii fac farse la 112

Oltenii fac farse la 112

Judeţul Dolj este pe primul loc, după Capitală, la numărul apelurilor la 112, însă majoritatea acestora sunt false.
 

Serviciul de Telecomunicaţiii Speciale (STS) a demarat în Dolj campania naţională de educare şi informare a elevilor despre importanţa numărului unic de urgenţă 112. Amfiteatrul Liceului „Elena Cuza“ din Craiova a găzduit ieri mai multe clase de elevi, cărora li s-au prezentat situaţiile când trebuie să sune la 112 şi, mai ales, când să nu sune. Această campanie, care s-a mai desfăşurat până acum şi în judeţele Mehedinţi şi Olt, are ca scop reducerea numărului de apeluri false, venite în special din partea elevilor. Conform conducerii Direcţiei pentru Apel Unic de Urgenţă (DAUU), la 112 se primesc peste 90 la sută apeluri false, numai şapte la sută din numărul total al apelurilor sesizând o situaţie reală de pericol.
„Având în vedere că numărul de apeluri false este foarte mare, am iniţiat o campanie de educare a alevilor, care vor fi învăţaţi cum să utilizeze corect numărul 112. Farsele ocupă operatorii, care ar putea în acest timp să răspundă la apeluri pentru urgenţe reale, când sunt vieţi în joc“, a declarat generalul de brigadă inginer Eugeniu Muşat, şeful DAUU.

Doljenii, campioni la apeluri false

Generalul de brigadă Eugeniu Muşat a mai spus că în toată ţara numărul apelurilor false este mare, însă Oltenia este o zonă cu un procent de astfel de apeluri mult mai mare. În anul 2006 au fost înregistrate aproape 1,8 milioane de apeluri la numărul 112, din care numai aproximativ 100.000 au fost reale, fiind direcţionate către poliţie, ambulanţă sau pompieri. În primele luni ale anului 2007, numărul 112 a fost apelat de aproape 900.000 de ori în Dolj, numai circa 38.000 de apeluri fiind reale. Conform unei statistici a STS, judeţul Dolj este pe primul loc, după Bucureşti, la numărul apelurilor la 112. Doar Iaşiul este aproape de Dolj, cu 1,6 milioane de apeluri, în restul judeţelor înregistrându-se între 300.000 şi 1,3 milioane de apeluri.
Conform STS, 112 este numărul unic de urgenţă care se apelează doar în cazurile în care incidentele au sau pot avea un efect negativ asupra persoanelor, mediului sau proprietăţii şi necesită intervenţia imediată a ambulanţei, pompierilor, poliţiei sau jandarmilor.  
Apelarea falsă sau abuzivă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 100 şi 500 de lei. Anunţarea falsă a unei bombe la 112 constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea între trei şi zece ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS