3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlimentare cu apă şi canalizare la Ianca

Alimentare cu apă şi canalizare la Ianca

Proiectul de realizare a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare şi a unei staţii de epurare pentru locuitorii din comuna Ianca a demarat în luna aprilie.

De aceste modernizări urmează să beneficieze toţi sătenii din comuna Ianca. Reţeaua se va  întinde pe 20 de kilometri. Staţia de epurare a apei va fi amplasată între satele Ianca şi Potelu.
„Ne dorim să finalizăm
într-un timp cât mai scurt acest proiect, pentru a le putea oferi locuitorilor comunei mijloace de existenţă decente. Am făcut, încă din luna martie, demersuri la guvern pentru atragerea de fonduri. Am depus documentaţia necesară şi avem promisiuni că se va rezolva, ţinând seama că avem o comună mare şi este nevoie de aceste investiţii“, a spus Mirel Pascu, primarul comunei.
Edilul este nemulţumit însă în legătură cu un proiect mai vechi, acela de betonare a unui drum între satele Potelu şi Ianca, ce urma să se întindă pe cinci kilometri. Costul lucrării este estimat la 1.000.000 de euro. Acesta fusese pus în discuţie încă din anul 2003, însă nici până acum nu s-a găsit o rezolvare. „Este o investiţie deosebită, pentru că acest traseu facilitează accesul între cele două sate, iar ruta este mai scurtă. Acest drum există, însă este de pământ. Noi doream să putem efectua anumite lucrări, în ceea ce priveşte amenajarea lui, iar acestea nu se referă numai la betonarea acestuia. Aici în zonă avem foarte multe izvoare care nu sunt amenajate, iar pe acest traseu apar o serie de poduri şi podeţe pentru că este brăzdat de mai multe cursuri de apă şi dorim să le amenajăm şi pe acestea“, a mai spus Mirel Pascu.
Cu ani în urmă se făcuseră demersuri, iar documentaţia fusese depusă şi aprobată de Ministerul Lucrărilor Publice, însă finanţarea prin programul SAPARD a căzut.
„Avem date noi în ceea ce priveşte acest proiect. Am depus documentaţia la Direcţia Agricolă pentru Dezvoltare Rurală, pentru că, se pare, toate proiectele ce fuseseră prinse pe programul SAPARD vor fi transferate şi preluate de aceasta, urmând să fie finanţate prin Fondul Român pentru Dezvoltare Rurală“, a mai spus edilul.

Modernizări în comună

Au mai fost efectuate şi alte lucrări în comună. Două staţii de autobuz au fost amenajate în luna mai. Acestea au costat bugetul local 3.600 de lei. Una a fost amplasată în centrul satului Potelu, iar cealaltă în satul Ianca, lângă primărie.
Alt proiect a fost finalizat la sfârşitul anului trecut. Este vorba de reamenajarea complexului cultural din Ianca. Investiţia a costat 200.000 de lei. Au fost reabilitate Căminul cultural din Potelu, grădina de vară şi grădiniţa. Lucrările au constat în reamenajarea interioarelor şi exterioarelor clădirilor, schimbarea acoperişurilor, a tâmplăriei şi a sistemului electric.
Şi Căminul din Ianca a suferit aceleaşi modernizări, în plus la acesta s-a montat şi o scenă nouă.
Şcoala din Ianca, unde învaţă aproximativ 350 de copii, a fost şi ea modernizată. S-au schimbat uşi, ferestre, acoperişul a fost înlocuit, iar zidurile au fost zugrăvite. De asemenea, şcoala a fost dotată cu mobilier nou.
„Pentru această lucrare am alocat jumătate din sumă din fondurile proprii, iar cealaltă parte am obţinut-o de la consiliul judeţean“, a spus Mirel Pascu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS