10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTârziu, scos de sub urmărire penală

Târziu, scos de sub urmărire penală

Medicul prins cu mita-n gură a fost scos de sub urmărire penală. După aproximativ două luni de la flagrant, procurorul Dumitru Bocşan l-a scos basma curată pe Constantin Târziu.

Procurorul Dumitru Bocşan, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalului Gorj, a dat soluţia în dosarul în care medicul Constantin Târziu a fost cercetat penal pentru luare de mită. Directorul Spitalului din Târgu Cărbuneşti a fost scos de sub urmărire penală şi va trebui să achite o amendă administrativă de zece milioane de lei vechi. În ordonanţa emisă de procurorul gorjean se spune: „Fapta învinuitului este lipsită de gradul de pericol social al unei infracţiuni, de aceea se dispune scoaterea de sub urmărire penală şi aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ“. Din probele administrate în acest dosar a rezultat că medicul Constantin Târziu nu a luat mită, ci doar a primit „foloase necuvenite, întrucât învinuitul a primit suma de bani după executarea unui act privitor la atribuţiile sale de serviciu, iar acesta nu a pretins anterior sume de bani“. A fost confiscată suma de bani pe care medicul a primit-o, restul banilor fiind înapoiaţi denunţătoarei. La sfârşitul lunii februarie a acestui an, medicul Târziu, directorul unităţii medicale din Târgu Cărbuneşti, a fost prins în flagrant în timp ce primea mită de la soţia unui pacient internat în spital. Acesta a încercat să ascundă şpaga, băgând banii în gură.

Flagrantul din februarie

Potrivit anchetatorilor, denunţul a fost făcut de soţia unui pacient internat în spital pentru o serie de analize medicale. Femeia a intrat în biroul doctorului cu un plic în care erau 200 de lei, din care medicul a luat doar o bancnotă de 50 de lei. Din înregistrările audio rezultă că medicul nu a pretins bani de la femeie, ba chiar, iniţial, ar fi refuzat să-i primească. A acceptat totuşi 50 de lei. În acel  moment, în birou au  intrat  procurorii. Directorul spitalului nu a vrut să recunoască nimic, însă într-un moment de neatenţie al anchetatorilor a scos banii din buzunar şi i-a băgat în gură. Poliţiştii şi procurorul l-au rugat atunci să deschidă gura, iar medicul s-a conformat şi proba a fost recuperată. Anchetatorii au fost surprinşi că flagrantul a avut loc pentru că directorul îi văzuse pe hol, cu câteva minute mai devreme. Constantin Târziu a fost cercetat în stare de libertate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj pentru luare de mită.
Soluţia dată de procurorul Bocşan nu face decât să întărească ideea că unii pot încălca legea după cum vor, pentru că se găsesc alţii să-i salveze.

Şpaga şi mita „se poartă“ printre medici

„S-a împământenit tradiţia ca de fiecare dată când mergi la un medic să-i dai ceva: un pachet de cafea, dar mai ales bani. Asta e România, aşa e peste tot în ţară, nu numai la noi în Gorj“, a spus Marius Vâlceanu, din Târgu Jiu. „Dacă este să ai probleme de sănătate trebuie să stai bine cu banii, că altfel te lasă să mori. Am fost să-mi fac raze şi până nu am scos 50.000 de lei vechi din buzunar să-i dau asistentei, nu m-a băgat“, a afirmat M. P. din Novaci. „Se numesc mici atenţii, nu mită sau şpagă. Cred că nu există pacient care să nu fi dat câte o mică atenţie unui medic şi sunt prea puţini medici care nu primesc bani de la pacienţi“, a afirmat H.G. din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII