17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDirector schimbat din funcţie de două ori

Director schimbat din funcţie de două ori

În jocurile politice în care numirile de directori au ca temei legal carnetul de partid, schimbarea conducătorilor de unităţi industriale al căror acţionar majoritar este statul se produce de multe ori fără să fie analizată activitatea aestora. Persoanele respective sunt înlocuite prin încălcarea Codului Muncii, dar şi a legilor care reglementează statutul de salariat.
În toamna anului 2005, la EMC Motru a fost numit director general Vasile Creţan, care l-a înlocuit pe Mihai Dafinoiu, avansat la SNLO Târgu Jiu ca director de producţie. O dată cu numirea lui Vasile Creţan, persoană cunoscută în sectorul minier şi agreată de conducătorii sindicatelor din Bazinul Carbonifer al Motrului, s-a instalat o perioadă de linişte care a durat până în decembrie 2006, când a fost dat afară şi numit la Biroul Comercial. A revenit în funcţia de director general în mai 2007 ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti care a constatat nulitatea actului de schimbare din funcţia deţinută anterior. Rezultatele obţinute de EMC Motru în perioada respectivă erau dintre cele mai bune, iar instanţa a judecat în conformitate cu prevederile legilor în vigoare.
În această perioadă a schimbărilor de directori, cel mai şifonat a ieşit inginer Mircea Mezinca, fost şi actual director de resurse umane la EMC Motru. Numit director la Cariera Roşiuţa în martie 2006 în locul lui Marian Urucu, îndepărtat pe criterii politice, a rezistat până în decembrie, când Urucu a revenit pe post tot în urma unei hotărâri judecătoreşti. Mircea Mezinca a devenit apoi director general la EMC Motru, luându-i locul lui Vasile Creţan. A ocupat acest post din decembrie 2006 până în mai 2007, când Vasile Creţan s-a reîntors în funcţia deţinută în urma unei hotărâri judecătoreşti. În opinia lui Mircea Mezinca, aceste schimbări sunt abuzive şi nelegale şi va acţiona  în justiţie măsura de înlocuire.
Sarabanda înlocuirilor de directori s-a mutat acum în curtea Complexurilor Energetice Rovinari şi Turceni. Criteriile de pregătire, experienţă sau performanţă sunt uitate sau necunoscute pentru politicieni, iar schimbările produse la vârf nu vor avea un efect pozitiv asupra rezultatelor din producţie, întrucât conducătorii numiţi vor fi şi ei schimbaţi în scurt timp tot pe criterii politice. Performanţele obţinute de Vasile Creţan sau Mircea Mezinca în perioada exercitării funcţiei de conducere nu au fost observate de cei care ar fi trebuit să se intereseze de creşteri de producţie sau de obţinerea de profit pentru statul român. A trebuit să fie analizate de instanţele de judecată pentru a se demonstra că politicul la nivel local încalcă legile statului român.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS