11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCa între infractori

Ca între infractori

O revoltă a izbucnit marţi seară, în cartierul Rovine, când craiovenii veniţi la întâlnirea „Fii vocea cartierului tău!“ i-au cerut primarului să-l dea afară pe funcţionarul public coordonator al activităţii asociaţiilor de proprietari.

Întâlnire inedită în Rovine, cel de-al şaptelea cartier vizitat de autorităţile publice în cadrul proiectului Gazetei de Sud „Fii vocea cartierului tău!“, în care sute de locuitori ai Băniei au avut ocazia de a le arăta oficialilor care sunt punctele nevralgice din viaţa comunităţii. Sătui să tot fie furaţi de preşedinţii şi administratorii de asociaţii, craiovenii l-au pus la zid pe Marian Giubelan, şeful Serviciului coordonare asociaţii de proprietari al Primăriei Craiova, pe care-l consideră incompetent sau chiar rău- intenţionat, fiindcă nu verifică aprofundat afacerile găştilor financiare de la bloc sau chiar le acoperă. Unul dintre participanţi, Dumitru Sanda, l-a numit pe Giubelan „infractor general“ şi i-a cerut primarului să-l concedieze, moment în care sala s-a entuziasmat, izbucnind în aplauze. „Ştim de ce Giubelan nu ne răspunde. Fiindcă îi acoperă pe cei care ne fură. El, Giubelan, este infractorul general. Afară cu el!“, a spus Sanda. Deşi roşu de furie, Marian Giubelan nu i-a contrazis pe participanţi, pentru că nici nu avea cum, dovezile prestaţiei jalnice a compartimentului pe care îl dirijează fiind covârşitoare: adrese la care nu răspunde, rapoarte de control „de curtoazie“, lege ignorată etc. El s-a limitat la a răspunde întrebărilor prin care oamenii cereau lămuriri din cadrul legislativ, când însă a călcat în străchini. Crezând că-i ia apărarea subalternului său, primarul Craiovei, Antonie Solomon, a spus că municipalitatea nu are pârghii să-i pedepsească pe „preşedinţii şi administratorii de asociaţii, din care jumătate sunt infractori“. „Jumătate din preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari sunt infractori. Şi nu că o spun eu, dar asta spun toţi aceia care vin să se plângă la primărie. Ce să le facă primăria?“, a declarat Solomon, străin de legislaţia în domeniu. Numai că aceşti „infractori“ sunt chiar obiectul muncii lui Giubelan, care însă nu-i dibuieşte nici dacă i-ar intra în ochi.

Funcţionarul mereu absent

Inutilitatea serviciului condus de Giubelan în Primăria Craiova a reieşit de la primele intervenţii ale craiovenilor veniţi, marţi seară, să-şi spună păsurile în faţa autorităţilor publice locale, la iniţiativa Gazetei de Sud. Ecaterina Joiţa, din blocul D 27a, a susţinut că asociaţia le cere nejustificat proprietarilor bani pentru reparaţii: „Când ne ducem să întrebăm, preşedintele ne dă afară, ne înjură. Am cerut ajutorul primăriei, dar nimic“. Dumitru Molea, de la Asociaţia 7 Rovine, a reclamat că sesizări din 2004 adresate Serviciului coordonare asociaţii nu au primit încă o rezoluţie. Dumitru Sanda a numit Asociaţia 15 SRL-ul preşedintelui, care ar face afaceri pe spinarea locatarilor, şi l-a invitat pe primar să verifice de ce solicitările adresate lui Giubelan nu au primit niciodată răspuns. Ion Dinu, preşedintele Asociaţiei 15, şi-a apărat însă cauza, autonumindu-se cel mai curat, mai bun, mai frumos şi mai neprihănit preşedinte. Alt participant, Ioan Badea, a povestit cum, la registratură, i s-a dat un document cu care trebuia să se prezinte la Giubelan la o dată şi o oră anume. „Când m-am dus, mi s-a comunicat la poartă că Giubelan e în concediu“, ai arătat Badea. Nu numai simplii membri ai asociaţiilor l-au învinovăţit pe Giubelan, dar şi reprezentanţi ai conducerilor. Victoria Băluţă, din comitetul executiv al Asociaţiei 18, susţine că funcţionarul habar n-are de lege, făcând şi o demonstraţie. Invariabil, Giubelan a replicat că „va verifica“.

Lobby necurat repartitoarelor

Doi dintre craiovenii care au vrut să ştie cât de eficiente şi de legale sunt repartitoarele de costuri pentru căldură, Nicolae Marcu şi Marian Trifan, au fost minţiţi cu nonşalanţă de şeful Serviciului coordonare asociaţii de proprietari. Marcu a cerut să fie lămurită lumea dacă aceia care nu-şi instalează repartitoare pot fi amendaţi. Marian Trifan a vrut să ştie dacă repartitoarele sunt contoare şi, dacă nu înregistrează consumul, care este eficienţa lor. În ambele cazuri, şeful Serviciului coorodonare asociaţii, Marian Giubelan, i-a indus în eroare pe locuitorii din cartierul Rovine, rostind aceeaşi frază. „Legea serviciilor publice nr. 51 din 2006 prevede, la art. 47, sancţiuni de la 500 la 1.000 de lei pentru proprietarii care nu-şi montează repartitoare de costuri până la termenul de 31 iulie 2007“, a afirmat Giubelan, acelaşi care, cu o lună în urmă, declara că este normal ca proprietarii dintr-un bloc să plătească pentru acoperişul imobilului vecin. El a omis că repartitorul, potrivit definiţiei, nu este aparat de măsură dimensional, contor, şi că legea serviciilor publice prevede amenzile pentru nerespectarea termenului de contorizare, nu de aplicare a repartitoarelor, fapt demonstrat de oficialii Ministerului Internelor şi Reformei în Administraţiei (MIRA), organismul care a emis legea, în repetate rânduri. Biroul de presă al MIRA ne-a răspuns şi ieri. „În mod cert, proprietarii nu vor fi amendaţi dacă nu-şi instalează repartitoare. Pe de altă parte, au fost finalizate două proiecte de modificare a Legii nr. 51 a serviciilor publice: unul vizează prelungirea termenului de finalizare a acţiunii de contorizare individuală, iar celălalt – modificarea art. 47, în sensul delimitării concrete a răspunderilor şi sancţiunilor“, a declarat pentru Gazeta de Sud Ileana Lupu, de la biroul de presă MIRA.

Maidanezii, stăpâni şi în Rovine

Cartierul Rovine nu iese din tipar în privinţa dominaţiei haitelor de maidanezi. Craiovenii veniţi la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“, marţi seară, pentru a se confrunta cu primarul Craiovei şi directorii săi, au susţinut că sunt pur şi simplu asaltaţi când ies din blocuri. Primarul Antonie Solomon nu i-a putut linişti pe oameni, afirmând că nu poate adopta măsuri radicale din pricina unor reprezentanţi ai asociaţiilor de protecţie a animalelor. „Din păcate, singura noastră speranţă rămâne ecarisajul, care a fost blocat mai bine de o jumătate de an din cauza unei decizii a Direcţiei Sanitar-Veterinare. Însă, acum e funcţional şi va lucra nonstop. Mai multe nu putem face“, a declarat Solomon.

Asfalt proaspăt, dar spart

Primarul Craiovei a fost acuzat că dă acord de spargere a străzilor diverşilor operatori chiar pe arterele proaspăt asfaltate sau reparate în cartierul Rovine. Antonie Solomon a recunoscut că primăria emite astfel de autorizaţii. „Nu am cum să nu le dau, fiindcă e vorba de utilităţile oamenilor. Dar nu am ce să fac, că ei au programe de investiţii toamna, iar eu nu pot să las străzile în paragină aşteptându-i“, a precizat Solomon.

Primăria şi-a recunoscut spaţiile verzi

Gestiunea spaţiilor verzi lasă de dorit şi în Rovine. „Fii vocea cartierului tău!“ le-a dat din nou craiovenilor ocazia să-şi ceară dreptul la verdeaţă. Cristian Botu i-a cerut primarului să lămurească dilema spaţiilor verzi. „Până la urmă, ale cui sunt, fiindcă se pare, după cum sunt întreţinute, că nici asociaţiile, nici primăria nu le mai revendică?“, a întrebat Botu. Primarul Antonie Solomon a declarat că toate cele peste 500 de hectare de zonă verde despre care se credea, inclusiv în Primăria Craiova, că sunt în administrarea asociaţiilor de proprietari sunt, de fapt, domeniu public, aşadar în ograda municipalităţii. „Nu există nici un act prin care aceste 500 de hectare să fi trecut vreodată în grija asociaţiilor, aşa cum am crezut şi noi până de curând. Trebuie să ne asumăm răspunderea pentru păstrarea lor. Eu nu sunt de acord să se mai taie nici un fir de iarbă. Asta nu înseamnă că nu trebuie făcută curăţenie. Vom revitaliza şi zonele din care flora a dispărut“, a promis primarul.

Să moară rampa vecinului!

Printre diversele sesizări ale craiovenilor din Rovine, două au şi fost soluţionate ieri, când primarul a răspuns invitaţiei de a constata la faţa locului că mormane de borduri şi fiare au rămas pe trotuare în urma campaniei de curăţenie şi că, la blocul I 33, o rampă pentru autoturisme ocupă locul de parcare. În primul caz, utilajele Regiei de Administrare a Domeniului Public au curăţat zona, iar în al doilea, nemulţumiţii au constatat, de faţă cu Antonie Solomon, că, de fapt, nu-i încurcă nici o rampă.

Dispar rufele de la uscat

Nu în ultimul rând, craiovenii au reclamat la „Fii vocea cartierului tău!“ că poliţiştii comunitari nu mai sunt de găsit de la lăsarea serii. Mariana Neagoie, de la blocul 20, susţine că i se fură rufele puse la uscat: „Rar se văd poliţişti comunitari pe străzile noastre ziua, iar seara, deloc“. Marian Trifan i-a reproşat primarului Antonie Solomon că nu există siguranţă în cartierul Rovine şi că găştile de cartier îşi fac de cap. Constantin Petrescu, şeful Poliţiei Comunitare, a afirmat că, de astăzi, patrulele îşi vor face simţită prezenţa mai mult noaptea şi cu preponderenţă în zonele la care locatarii au făcut referire. „Patrulele vor fi mobilizate cu precădere după grafice orare care să acopere mai mult perioada de întuneric şi în perimetre considerate de craioveni nesigure“, a spus Petrescu. El a precizat că are în vedere şi spaţiile verzi, despre care contribuabilii spun că sunt distruse de craioveni care-şi parchează maşinile.

Mulţumiri 

Gazeta de Sud mulţumeşte conducerii Liceului Teoretic „Tudor Arghezi“ pentru concursul acordat în organizarea întâlnirii de marţi seară, din Rovine, între locuitorii cartierului şi autorităţile publice locale. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU