10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTrei corupţi trimişi în judecată de procurori

Trei corupţi trimişi în judecată de procurori

39 de dosare penale de corupţie au fost înregistrate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, de la începutul anului şi până în prezent. Dintre acestea, doar trei au fost soluţionate cu trimiterea în judecată, în timp ce 14 au fost finalizate cu neînceperea urmăririi penale.

Au fost trimişi în judecată Cosmin Lazăr-Aurel şi Daniel-Cosmin Udrea, pentru dare de mită, şi Maria Văduva pentru luare de mită.
Maria Văduva, conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi“, a fost trimisă în judecată pentru că a luat diverse sume de bani de la mai mulţi studenţi pentru a-i trece examenul pe care aceştia urma să-l susţină la disciplina predată de aceasta. Banii au fost introduşi în plicuri, pe care studenţii au scris numele lor, grupa şi suma. Maria Văduva a căzut în plasa poliţiştilor, care au organizat un flagrant şi au filmat toate scenele. În momentul în care aceştia au vrut să pătrundă în locuinţa în care se afla, Maria Văduva şi tatăl ei au blocat intrarea, iar sora acesteia, şi ea cadru universitar, a aruncat plicurile în foc. Totuşi, în urma analizelor s-a stabilit că în plicuri se găseau bani.

Trimişi în judecată pentru că au vrut să mituiască poliţişti

Daniel-Cosmin Udrea a încercat să mituiască un agent din cadrul Poliţiei Mătăsari, care îl prinsese băut la volan, pentru a nu i se întocmi dosar penal. Poliţistul a anunţat Biroul Anticorupţie, care a organizat un flagrant. Agentul de poliţie Cristian-Valentin Ciochia a fost solicitat, în luna martie a acestui an, să efectueze o testare cu aparatul etilotest conducătorului auto Daniel-Cosmin Udrea, care fusese oprit în trafic. În urma testului, a reieşit că acesta avea o concentraţie alcoolică de 0,98% şi l-a condus la spital pentru a i se preleva probe biologice. După ce i s-a recoltat sânge, şoferul a încercat să-i ofere poliţistului suma de 200 de lei, pentru a nu i se întocmi dosar penal. Poliţistul a refuzat, dar Daniel-Cosmin Udrea a insistat să se întâlnească în afara localităţii pentru a-i da banii. Agentul de poliţie a anunţat organele de anchetă, iar conducătorul auto a fost prins în flagrant în timp ce încerca să mituiască poliţistul cu 500 de lei.
Cosmin-Aurel Lazăr a fost şi el prins în timp ce încerca să mituiască un om al legii. Acesta a fost prins cu bunuri furate de la unitate militară din Târgu Jiu, în perioada în care era militar în termen. Acesta a furat, în toamna anului trecut, împreună cu alt coleg, mai multe bunuri, cum ar fi zece binocluri, pe care au vrut să le încarce în maşina fratelui acestuia, dar au fost observaţi de agentul de poliţie Ion Amărăscu, din cadrul Poliţiei Târgu Jiu. Pentru a scăpa, Cosmin-Aurel Lazăr a vrut să-i ofere poliţistului o bancnotă de 50 de lei. A fost prins în flagrant însă şi acuzat de dare de mită, pe lângă infracţiunea de furt calificat.

Doar cinci corupţi deferiţi justiţiei în 2006

De la începutul anului şi până acum, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj au fost înregistrate 70 de cauze privind infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi intereselor publice sau neglijenţă în serviciu, dintre care 47 privesc agenţi de poliţie. Dintre acestea, 21 de dosare au fost finalizate cu soluţii de netrimitere în judecată, din care 20 se referă la poliţişti.
De asemenea, anul trecut au fost înregistrate 269 de dosare privind infracţiuni de abuz în serviciu şi corupţie, dintre care 142 se referă la agenţi de poliţie. Dintre acestea, 230 de cauze au fost soluţionate cu netrimiterea în judecată şi numai în cinci dosare
s-a luat măsura trimiterii în judecată.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS