11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDuminica Rusaliilor, credinţă şi tradiţie

Duminica Rusaliilor, credinţă şi tradiţie

În cea de-a opta duminică după Sfintele Paşti, Biserica Ortodoxă a prăznuit Pogorârea Sfântului Duh asupra Apostolilor, Duminica Rusaliilor sau Cincizecimea, cum i se mai spune, pentru că această mărită sărbătoare cade întotdeauna la cincizeci de zile de la sărbătoarea pascală.

Este ultimul şi cel mai mare dintre praznicele împărăteşti legate de Sfintele Paşti. Cu Rusaliile se încheie ciclul celor cincizeci de zile ale sărbătorilor pascale sau perioada Penticostarului din cursul fiecărui an bisericesc. Praznicul Rusaliilor este de o covârşitoare însemnătate, deoarece în ziua Pogorârii Sfântului Duh, Petru – cel mai în vârstă dintre Apostoli – a ţinut o înflăcărată cuvântare, în urma căreia s-au convertit la credinţa creştină 3.000 de suflete care au alcătuit astfel prima Biserică Creştină. De aceea, duminica Pogorârii Sfântului Duh este socotită zi a întemeierii Bisericii Creştine sau mai bine zis a botezului ei, direct, de către Duhul Sfânt, revărsat de sus în chipul limbilor de foc. Însufleţiţi şi întăriţi de puterea Sfântului Duh, Apostolii s-au răspândit în toată lumea, semănând pretutindeni sămânţa credinţei celei adevărate.

Sute de craioveni au mers de Rusalii la biserică

Sute de credincioşi au îngenuncheat în Duminica Rusaliilor, rugându-se în bisericile craiovene. Înalt Prea Sfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a oficiat slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru“ din Craiova, iar după-amiaza slujba Acatistului Sfintei Treimi la biserica din parohia Fratoştiţa, Protoieria Filiaşi, unde s-a şi săvârşit slujbă de binecuvântare a unei troiţe ridicate în curtea bisericii, întru pomenirea eroilor neamului. Luni, de praznicul Sfintei Treimi, ÎPS Părintele Mitropolit Teofan va oficia slujba Sfintei Liturghii la hramul Mănăstirii Strâmba – Gorj. PS Gherasim, PS Nicodim şi PS Gurie Gorjeanul vor participa la hramul Catedralei Mitropolitane din Sibiu şi la slujba de resfinţire a acestei catedrale, la invitaţia ÎPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului.

Rusaliile şi căluşarii

Numele acestei sărbători este în legătură cu vechea sărbătoare romană Rosalia, când se puneau trandafiri pe morminte, dar peste aceasta s-au adăugat fel de fel de alte tradiţii (ca Rusalcele slave, un fel de zâne ale apelor, asemănătoare sirenelor), inclusiv o umbră de creştinism popular (rusaliile ar fi, bunăoară, fiicele lui Rusalim împărat, personificare a Ierusalimului biblic). Rusaliile, considerate totuna cu ielele, sunt zâne rele, care-i pocesc pe oameni sau le iau minţile.
Pentru a se feri de ele, oamenii trebuie să poarte asupra lor frunze de pelin, iar, dacă le întâlnesc, să nu le vorbească. Fiind zâne ale apelor, de ziua lor e bine să nu te scalzi, căci te paşte înecul. Legat de Rusalii este şi faimosul joc al căluşarilor (executat de cete de flăcăi), dans ritual de origine străveche şi neclară, cu funcţie magică, pe de o parte patronat de iele, pe de alta, capabil să vindece relele acestora.

Tradiţii despre Rusalii

Cine munceşte de Rusalii riscă să fie luat în căluş. Se spune că, de-a lungul anilor, căluşarii au ridicat oameni din patul suferinţei, prin jocul specific de înlăturare a relelor. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS