9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProblemele din învăţământ, analizate la prefectură

Problemele din învăţământ, analizate la prefectură

Nicolae Drăghici a avut ieri ocazia să se prezinte ca inspector general în faţa Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Olt.

Inspectorul şcolar general Nicolae Drăgici a prezentat şefilor unor deconcentrate, sindicaliştilor şi subprefectului Virgil Panduru un raport asupra calităţii educaţiei.  După ce a terminat, iar Ionel Barbu, preşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar, a prezentat problemele salariaţilor, preşedintele filialei judeţene a BNS, Mugurel Naie, a spus, spre stupefacţia auditoriului, că s-ar aştepta ca materialele emise de Inspectoratul Şcolar şi prezentate public să fie scrise fără greşeli de redactare. „Nu l-am făcut eu, l-a făcut domnul Savu. Eu am citit corect“, a replicat inspectorul general…

Subprefectul Panduru nu susţine descentralizarea

Discuţiile s-au canalizat pe două teme introduse de liderul SIP, după cifrele investiţiilor citite de general: descentralizarea învăţământului şi materialele publicate de ziare despre înregistrările video cu elevi făcând sex. Barbu a făcut precizarea că miliardul de euro a fost dat de autorităţi după greva dascălilor şi a spus că pare un munte de bani faţă de subfinanţarea sistemului timp de 17 ani.
Toţi participanţii au respins descentralizarea, inclusiv şeful ISJ şi subprefectul. Nicolae Drăghici a spus că sistemul poate ajunge în colaps dacă deciziile privind managementul acestui domeniu de prioritate naţională sunt aplicate de primari cu câteva clase. Virgil Panduru a afirmat că procesul ar trebui făcut etapizat şi cu condiţia transferului de resurse financiare de la centru.

Primari ameninţaţi cu sesizări penale

Ca argument împotriva descentralizării, participanţii la Comisia de Dialog Social au aflat de la liderul SIP despre refuzul autorităţilor locale de a pune în executare hotărâri judecătoreşti referitoare la plata diferenţelor şi navetei. Barbu a cerut suprefectului să solicite primarilor să dea banii dascălilor. „85% din cele 77 de sentinţe au fost puse în aplicare.
Mai aşteptăm până la sfârşitul lunii şi, dacă nu se dau banii, formulăm sesizări penale“, a afirmat preşedintele SIP. Virgil Panduru i-a răspuns că prefectura nu poate cere primarilor să pună sentinţele în aplicare deoarece nu sunt în subordinea prefecturii, iar gestul s-ar interpreta ca amestec în actul administrativ. „Vă recomand însă să faceţi sesizările şi să cereţi daune, penalităţi şi majorări, că poate aşa primarii vor înţelege să respecte legile“, a îndemnat subprefectul.
Primarii Gheorghe Cojocaru de la Gura Padinii şi Ionel Marancea de la Cilieni sunt primii vizaţi de sindicat din cauza refuzului sistematic de a plăti naveta dascălilor.

Lipsă de educaţie sexuală în şcoli

Scandalul provocat de publicarea în presă a înregistrărilor video făcute de elevi în timp ce întreţineau relaţii sexuale a fost discutat cu reţinere de Comisia de Dialog Social.
Subprefectul s-a limitat să sugereze inspectoratului că ar trebui ca şcolile şi părinţii să aibă un rol mai important în activitatea educativă.
Nicolae Drăghici este de părere că tinerii „au fost luaţi prin surprindere şi au căzut în plasa“ internetului şi telefoniei mobile din cauza lipsei de educaţie sexuală în şcoli şi acasă. Preşedintele în retragere al filialei judeţene CNSLR-Frăţia, Ion Bădescu, a venit cu ideea ca membrii Comisiei de Dialog Social să semneze o „notă de protest faţă de ceea ce au publicat ziarele“, iar reprezentantul patronatelor, consilierul local Ilie Mărgărit, a ţinut o cuvântare mai „conservatoare“, sfârşind cu ideea că „dezmăţurile“ provin de la ieşitul în oraş noaptea pe la discoteci…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS