11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSume astronomice pentru o reţetă

Sume astronomice pentru o reţetă

Medicii doljeni prescriu medicamente scumpe. Cel puţin, aşa reiese din datele prezentate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj pe site-ul instituţiei.

În luna aprilie, valoarea medie pe o reţetă eliberată de medicii specialişti a atins sume greu de imaginat. 17 medici din ambulatoriul de specialitate (cabinete particulare sau policlinici) au eliberat reţete a căror valoare medie a fost cuprinsă între 1.000 şi 9.700 de lei.
În top ten se află şi dr. Cristina Calangiu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova. În calitate de medic endocrinolog la Policlinica CORDIS din Craiova, dr. Calangiu a eliberat două reţete, fiecare în valoare de 2902,84 lei. Dr. Calangiu recunoaşte că medicamentele prescrise sunt foarte scumpe, dar susţine că acestea se află pe lista cu cele gratuite, aprobată de Ministerul Sănătăţii Publice. „Este vorba de Norditropin, care este realizat în lume doar de doi producători, la acelaşi preţ. Din păcate, nu există echivalent, dar beneficiile folosirii acestui medicament sunt enorme. Medicamentul conţine hormoni de creştere care se administrează copiilor cu nanism hipofizar. Un flacon costă în jur de 29 de milioane de lei. Pentru ca tratamentul să fie eficient, trebuie făcută zilnic câte o injecţie cu acest medicament“, a precizat dr. Calangiu.

Cheltuieli justificate?

Medicii specialiştii susţin că medicamentele foarte scumpe sunt eliberate justificat, pentru fiecare pacient fiind întocmit un dosar cu indicatorii medicali.
Deşi situaţia reţetelor compensate şi gratuite a fost făcută publică de Casa de Asigurări de Sănătate Dolj pe propriul site, conducerea acestei instituţii a refuzat să spună dacă sumele mari cheltuite de medici pentru reţete scumpe sunt justificate şi nu a menţionat nici criteriile pe baza cărora se prescriu medicamentele scumpe, motivând că în prezent se desfăşoară o amplă campanie de control în toată ţară, care vizează şi modul în care au fost cheltuiţi banii pentru medicamente de medicii specialiştii şi cei de familie.
„Nu putem da aceste informaţii decât după ce vor fi finalizate controalele“, a spus economista Aura Gabriela Militaru, preşedinte – director general al CAS Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII