24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSalarii din fondul de garantare

Salarii din fondul de garantare

În judeţul Gorj există 27 de firme care au intrat în procedura de insolvenţă, astfel că trebuie să asigure plata salariilor angajaţilor din fondul de garantare. Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj a anunţat deja aceste firme.

Cele 27 de firme din judeţul Gorj au fost informate de angajaţii AJOFM Gorj cu privire la paşii care trebuie urmaţi pentru a face plăţile salariale din fondul de garantare. Din acest fond se asigură plata creanţelor salariale ce rezultă din contractele individuale de muncă şi din contractele colective de muncă încheiate de salariaţi cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de deschidere a procedurii de insolvenţă. „Prin fondul de garantare se urmăreşte dizolvarea plăţilor compensatorii, a ordonanţelor care au fost în vigoare până la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut. Este o soluţie foarte bună, dar unele firme nu au apelat la noi pentru a se folosi de ea“, a precizat Ion Târlea, directorul AJOFM Gorj.

Trei salarii medii din fondul de garantare

Resursele financiare ale fondului de garantare se constituie din contribuţia angajatorilor, venituri reprezentând dobânzi, majorări de întârziere pentru neachitare în termenul de plată a contribuţiei la acest fond, dar şi din sume provenite din recuperarea debitelor create în condiţiile legii, altele decât cele provenite din fondul de garantare. Angajatorii au obligaţia de a plăti lunar o contribuţie de 0,25% aplicată fondului de salarii brute realizate de salariaţi.
Creanţele salariale se nasc la data încetării contractului de muncă şi sunt aferente ultimelor 12 luni lucrate. Suma totală a creanţelor salariale suportate din acest fond nu poate depăşi trei salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat. Salariile vor fi plătite pe o perioadă de trei luni. Angajatorii vor face cerere la AJOFM Gorj pentru a desfăşura procedura de achitare a salariilor din fondul de garantare.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS