22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFederaţia Naţională Mine-Energie intră în grevă generală

Federaţia Naţională Mine-Energie intră în grevă generală

Colegiul Director al Federaţiei Naţionale Mine-Energie a hotărât începerea grevei generale pe termen nelimitat de astăzi, de la ora 7.00, la nivelul SNLO, CE Turceni, CE Rovinari.

Minerii şi energeticienii vor opri lucrul pentru a protesta împotriva trecerii celor trei Complexuri Energetice la AVAS, fără să se ţină cont de dorinţele celor care muncesc aici. Cele opt revendicări ale minerilor şi energeticienilor se bazează pe realităţile din cadrul acestor mari unităţi de producere a energiei electrice. Federaţia Naţională Mine-Energie, afiliată la Cartelul Alfa, solicită guvernului o analiză profundă a acestor realităţi şi elaborarea Strategiei Energetice Naţionale, care să fie supusă unei dezbateri publice, după care să fie aprobată prin lege. Se solicită şi reorganizarea activităţii de producere a energiei electrice şi termice din Oltenia pe lignit, prin crearea unui singur complex energetic. Revendicările supuse dezbaterii şi negocierilor se referă la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi micşorarea costurilor de obţinere a energiei electrice, la performanţă şi la probleme de ordin social. Preşedintele Departamentului Zonal al Sindicatelor de Carieră din Bazinul Carbonifer Motru, Nicolae Bădiţă, a afirmat că „intrarea în grevă generală a minerilor şi energeticienilor, nu pentru a cere salarii, ci pentru a fi lăsaţi să facă performanţă, înseamnă că industria de  producere a energiei electrice pe bază de lignit se află pe un drum bun, iar   guvernul român trebuie să discute cu noi şi să decidă după o analiză aprofundată“.
Oprirea lucrului în această dimineaţă va genera pierderi importante pentru unităţile miniere din Motru, Jilţ, Rovinari sau Berbeşti, dar liderii sindicatelor speră că acest conflict se va termina repede şi pagubele vor putea fi recuperate.
Şi reprezentanţii Uniunii Sindicale Mine şi Energie (USME) Valea Jiului au anunţat că sunt pregătiţi să declanşeze greva generală, dacă acest lucru va fi solicitat de ortacii din Bazinul Oltenia. Copreşedintele USME Valea Jiului, Adrian Jurcă, a spus că obiectivele protestului sunt comune: „Deocamdată, noi nu intrăm în grevă, dar avem obiective comune, la fel ca şi la marşul de protest desfăşurat la Petroşani“.  USME este structura sindicală paralelă Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului şi cuprinde circa 3.000 de mineri de la exploatările Petrila, Livezeni şi Lonea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS