10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Alianţă PD – PSD?

După victoria lui Traian Băsescu la referendumul de sâmbătă, forţele politice caută soluţii pentru continuarea guvernării, în condiţiile în care nici un partid nu pare pregătit pentru alegeri.

În ultimele zile se prefigurează tot mai mult posibilitatea unei alianţe ciudate, între PD şi PSD, exact forţele politice care s-au confruntat în campania electorală pentru referendum.

Boc şi Geoană, gata de negocieri

Într-o ediţie specială a emisiunii „100%“, de luni seară, preşedintele PD Emil Boc a afirmat că partidul pe care îl conduce ar putea colabora cu PSD. „PD a decis astăzi (luni – n.r.), în Biroul Permanent Naţional, să îşi impună câteva priorităţi rezultate în urma referendumului şi, pentru a realiza aceste priorităţi, PD are o mare deschidere la discuţie cu toate formaţiunile politice parlamentare. Nu excludem eliminarea din programul nostru a tezei prin care se interzice colaborarea cu PSD. Când am introdus această teză, PSD-ul era un partid profund nereformat, dominat de corupţie şi incapabil să reprezinte stânga modernă din România. Biroul Politic a dat astăzi mandat conducerii partidului de a discuta cu formaţiunile politice parlamentare pentru impunerea priorităţilor stabilite de referendum“, a declarat Emil Boc.
Întâmplător sau nu, în aceeaşi zi, şi liderul PSD Mircea Geoană s-a arătat deschis pentru o discuţie cu democraţii „pentru formarea unei majorităţi parlamentare transparente“. Întrebat dacă PSD va negocia cu PD, Geoană nu a respins această variantă: „Suntem într-un moment în care toate partidele au obligaţia de a dialoga. Şi PD este un partener de discuţie, ca oricare alt partid“.

În politică, nimic nu e etern

Deputatul PSD de Dolj Claudiu Manda a declarat şi el ieri, pentru NewsIn, că vede posibilă o guvernare alături de PD. „Văd posibilă o guvernare alături de PD. Numai că ar trebui să fim mai atenţi să nu avem soarta PNŢCD şi PNL. PD i-a şmecherit pe ţărănişti, i-a scos din parlament, iar acum situaţia cu liberalii… N-aş vrea ca PSD să păţească acelaşi lucru“, a declarat Manda.
Deputatul doljean susţine că în politică orice este posibil. „În domeniul acesta, al politicii, singurul lucru etern este că nimic nu este etern. Poate să existe o colaborare între PD şi PSD, la fel cum ar putea fi şi între alte partide“, a spus Manda.

„Cele două ramuri ale FSN au multe asemănări“

De când a decis că nu va renunţa la guvernare, PNL pare să se teamă de posibila alianţă PD – PSD. Ieri, vicepreşedintele liberal Ludovic Orban a criticat acid o asemenea alianţă. „Cele două ramuri ale FSN, chiar dacă de câteva luni se ceartă, în realitate au proiecte comune şi au mai multe asemănări decât deosebiri. Sunt convins că, pe termen mai lung, foştii tovarăşi de drum îşi vor da mâna din nou pentru preluarea puterii“, a comentat vicepreşedintele PNL.
Chiar şi liderul PC, Dan Voiculescu, vede posibilă o asemenea alianţă, care ar avea drept scop „să distrugă PNL şi pe Tăriceanu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII