8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZiua Oierului, prilej de sărbătoare la Novaci

Ziua Oierului, prilej de sărbătoare la Novaci

Localitatea gorjeană Novaci este un centru al transhumanţei în zona Olteniei, care interferează cu Ardealul de peste munţi. Manifestarea folclorică „Urcatul oilor la munte“ sau „Ziua Oierului“, aflată la ediţia 40-a, este una dintre tradiţiile locului.

Localnicii îşi descriu localitatea ca fiind „pământul făgăduinţei, oază de lumină şi frumuseţe, zămislită la poalele Munţilor Parâng, pe malurile bătrânului Gilort“. Încă de la intrarea în oraş, te întâmpină aerul curat al unei zone montane nepoluate şi răcoarea Gilortului, apa care-l traversează. Novaciul se află la poalele Munţilor Parâng, unde tradiţia păstoritului a fost transmisă din tată în fiu. Situat la 45 de kilometri de Târgu Jiu, în Novaci pot fi admirate atât casele mari, cu cerdac la etaj, construite în urmă cu 100 de ani, cât şi frumoasele gospodării de ciobani, aranjate şi îngrijite. Strada principală din Novaci seamănă cu un tunel de brazi, care îl protejează pe turist de soarele arzător.

„Ziua Oierului“, concursuri de Miss şi dans popular

O veche legendă a locului, care circulă printre ciobani, spune că, atunci când s-a împărţit lumea, oierii, oameni care nu se grăbesc din fire, au ajuns ultimii în faţa lui Dumnezeu, iar de aici au primit binecuvântarea să aibă suflete uşoare. Ca în fiecare an, pe 20 mai, oierii din Novaci şi-au sărbătorit ziua, cu dansuri şi cântece populare, un concurs de Miss şi multă veselie.
La Casa de Cultură din oraş s-au adunat mai multe grupuri folclorice atât din Gorj, cât şi din judeţele învecinate, care au participat la parada portului popular specific zonei etnografice din care au sosit. Spectatorii au avut prilejul să admire în penultima duminică din luna mai portul specific, curat al ciobanilor din diverse localităţi ale ţării: Sibiu, Argeş, Baia de Fier, Vâlcea şi Hunedoara. Opt concurente, membre ale ansablurilor folclorice participante la paradă, au urcat pe scenă şi au defilat în costume populare. Ele au participat la concursul Miss Băciţa 2007, câştigătoare fiind concurenta din Baia de Fier, judeţul Gorj. Prin această sărbătoare, dar nu numai, Novaciul şi-a căpătat o identitate.  Aproximativ 1.500 de persoane, venite din tot judeţul, s-au retras în Dumbrava Hiriseşti, din apropierea oraşului Novaci, unde s-au încins tradiţionale hore populare şi învârtite ciobăneşti şi mese îmbelşugate.

Venituri suplimentare din Ziua Oierului 

Viceprimarul Panteliomon Todea a spus că în Dumbrava Hiriseşti s-au strâns mulţi comercianţi, care au plătit câte 50 mii de lei vechi pentru un metru pătrat. Au fost în jur de 80 de comercianţi, iar veniturile adunate cu acest prilej vor depăşi 60 de milioane de lei, sumă ce a fost încasată la nivelul anului anterior. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU