10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPumn în gura presei

Pumn în gura presei

Gazeta de Sud a contestat o hotărâre a Biroului Electoral de Circumscripţie Dolj prin care a primit avertisment, pe motiv că îndemnul „NU uitaţi să votaţi!“ de pe prima pagină a ediţiei de sâmbătă ar reprezenta slogan electoral. Plângerea la adresa GdS a fost formulată de pesediştii şi conservatorii din Dolj.

PSD şi PC Dolj s-au coalizat împotriva GdS şi au cerut sâmbătă Biroului Electoral de Circumscripţie Dolj sancţionarea ziarului şi retragerea de pe piaţă a ediţiei din acea zi, deoarece li s-a părut că fraza „NU uitaţi să votaţi!“ le-ar fi sugerat cititorilor ce să voteze, după încheierea campaniei electorale. Cele două partide s-au plâns de fondul portocaliu şi de fraza de pe prima pagină a ziarului, care, în opinia lor, ar reprezenta un slogan electoral. „Pe prima pagină a ziarului este tipărită următoarea propoziţie: «NU uitaţi să votaţi!», care sugerează o opţiune de vot către cititori. De asemenea, tipărirea acestui slogan electoral este făcută pe fond portocaliu şi are evidenţiată negaţia NU, adică o opţiune de vot“, se arată în plângerea celor două partide.
După o analiză făcută în grabă, invocând articole de lege care nu dovedesc că GdS ar fi încălcat legea, cinci dintre cei şase membri ai BEC Dolj, în frunte cu preşedintele Biroului, au hotărât să admită plângerea şi au sancţionat GdS cu avertisment. Numai că, în Legea nr. 373/2004, nu există sancţiunea cu avertisment, ci doar cea pecuniară, adică BEC Dolj a inventat o sancţiune doar pentru a face pe plac PSD şi PC. În plus, BEC Dolj consideră că îndemnul de pe prima pagină a GdS reprezintă o faptă cu un „grad de pericol social concret“.

NU e „propagandă electorală“

Conducerea SC Media Sud Management SA, editorul Gazetei de Sud, a depus pe 19 mai o contestaţie la Biroul Electoral Central împotriva hotărârii BEC Dolj, dar nu a primit nici un răspuns până astăzi. „Considerăm că hotărârea este neîntemeiată şi nelegală, deoarece, prin atenţionarea «NU uitaţi să votaţi!», ne-am adresat cititorilor Gazetei de Sud, îndemnându-i la vot, indiferent de opţiunea lor, o participare masivă la vot fiind în interesul democraţiei româneşti. Nici cuvântul «NU» şi nici culoarea portocalie a fondului nu sunt interzise a fi folosite în România şi nu considerăm că utilizarea lor constituie «propagandă electoral㻓, se arată în contestaţia Media Sud Managament depusă la Biroul Electoral Central.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU