14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOrban vrea PNL în opoziţie

Orban vrea PNL în opoziţie

Frământări în PNL după victoria de la referendum a lui Traian Băsescu. Vicepreşedintele liberal Ludovic Orban a cerut liderilor partidului să dezbată ieşirea de la guvernare şi asumarea statutului de partid de opoziţie. Unele filiale PNL din ţară au fost de acord cu propunerea lui Orban.

Preşedintele PNL Bucureşti a decis să propună conducerii centrale trecerea în opoziţie, potrivit NewsIn. Orban a precizat că decizia filialei pe care o conduce are la origine trei elemente. În primul rând, respectul faţă de poziţia exprimată de cetăţeni în cadrul referendumului, care au arătat sprijin covârşitor în favoarea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte al ţării. De asemenea, PNL Bucureşti a mai spus că alte motive sunt structura actuală a parlamentului şi refuzul liberalilor de a face compromisuri în favoarea PSD, PRM sau PD în privinţa respectării programului de guvernare. Orban a spus că nu reproşează nici unuia dintre membrii PNL poziţia şi strategia pe care le-a adoptat partidul în perioada suspendării lui Traian Băsescu sau a campaniei pentru referendumul de demitere a preşedintelui. Orban – care a fost şeful campaniei formaţiunii la referendum – a spus că îşi reproşează numai lui calitatea campaniei electorale pentru demiterea şefului statului şi a precizat că, din păcate, nu el a fost cel care a distribuit „pe fiecare în rolul său“.

PNL Gorj şi PNL Olt vor în opoziţie

Liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, a declarat că partidul său ar trebui să treacă în opoziţie, susţinând că procentele puţine obţinute pentru demiterea lui Băsescu sunt generate de comportamentul unor lideri ai partidului şi de unii miniştri. Morega a spus că unii lideri ai partidului nu mai ţin cont de problemele pe care ar trebui să le rezolve în teritoriu. „În Delegaţia Permanentă trebuie să fie o serioasă dezbatere pe această temă pentru că, decât să mergem în continuare cu anumiţi miniştri în guvern, mai bine nu mai mergem deloc“, a declarat Morega. Preşedintele PNL Olt, Ioan Ciugulea, a declarat că este pentru ieşirea de la guvernare, dar că se va supune hotărârii pe care o vor lua membrii Delegaţiei Permanente a organizaţiei, pe care a convocat-o pentru această săptămână.
„Personal, sunt pentru ieşirea de la guvernare deoarece nu sunt de acord să joc după cum cântă alţii. Este extrem de dificil de luat o astfel de decizie fără o analiză atentă a repercusiunilor unui astfel de gest“, a declarat Ioan  Ciugulea.

PNL Craiova: „Demisia lui Tăriceanu poate fi o idee bună“

Preşedintele PNL Craiova, Ionel Groza, a declarat ieri că propunerea făcută de Ludovic Orban „e un subiect de discutat“. „Trebuie luat în discuţie la nivelul fiecărei filiale. Cred că toate partidele ar trebui să intre la clasă să aibă oră deschisă. Votul de la referendum trebuie respectat“, a spus Groza. Şeful PNL Craiova a precizat că demisia din guvern a premierului Călin Popescu Tăriceanu ar putea fi o idee bună, atât timp cât guvernul se află în instabilitate politică. „Asta ar însemna alegeri anticipate, cu care eu sunt de acord“, a completat Ionel Groza. Acesta a precizat însă că nu susţine o demitere a lui Tăriceanu din fruntea PNL, pentru că premierul nu a făcut foarte mari greşeli şi pentru că actuala conducere a fost votată doar de câteva luni. Cât priveşte relaţia cu PSD, Groza a declarat că nu crede în alianţe pe sub masă, ci doar în convenţii scrise. „Chiar dacă nu există o convenţie scrisă cu PSD, aceasta s-a văzut la demiterea preşedintelui“. Liderul PNL Craiova a mai spus că reactivarea Alianţei este posibilă cu condiţia ca şi preşedintele Traian Băsescu să fie de acord.

PD nu vrea la guvernare

Democraţii consideră declaraţiile lui Orban fără valoare. „Nu înţeleg la cine fac opoziţie! La UDMR? E începutul problemelor partidelor care au pierdut la referendum, începutul luptelor interne pentru putere. La PNL, ţinta e Tăriceanu. Probabil vor începe şi la PSD, şi la UDMR“, a declarat Marian Jean Marinescu, deputat PD de Dolj. Senatorul PD de Dolj, Radu Berceanu, a spus că democraţii nu vor intra la guvernare decât în urma alegerilor anticipate. „Să guverneze ţara cei care au făcut tâmpeniile astea cu suspendarea!“, a declarat Berceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII