11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjenii au votat masiv cu Traian Băsescu

Gorjenii au votat masiv cu Traian Băsescu

73,21% dintre alegătorii cu drept de vot din judeţul Gorj care s-au prezentat la urne sâmbătă au votat împotriva demiterii preşedintelui Traian Băsescu.

Gorjenii care s-au prezentat sâmbătă la urne au votat în majoritate NU. 73,21% din persoanele cu drept de vot care au participat la referendum au fost pentru rămânerea lui Traian Băsescu la Cotroceni. Au votat DA 26,19% din cei care s-au prezentat la urne, 0,6% din voturile exprimate fiind anulate. Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Gorj, prezenţa la vot a fost de 40,38%. În judeţul Gorj au avut drept de vot aproximativ 303.000 de persoane. Evoluţia prezenţei la urne a fost, conform aceleiaşi surse, următoarea: ora 10.00 – 5,78%, ora 12.00 – 11,79%, ora 14.00 – 16,82%, ora 17.00 – 26,02%, pentru ca în final procentul de participare să atingă 40,38%, reprezentând 123.128 de cetăţeni. Reacţiile liderilor de partide din judeţ nu au întârziat să apară la aflarea rezultatelor referendumului, aceştia interpretând în mod diferit semnificaţia votului dat de gorjeni.

Manţog vedea un scor mai bun

Preşedintele PD Gorj, Ionel Manţog, susţine că procentul în favoarea preşedintelui Traian Băsescu putea să fie mult mai mare dacă nu ar fi plouat: „Nu am luat în calcul vremea ploioasă, care a ţinut oamenii în case toată ziua, în condiţiile în care a turnat permanent cu găleata, şi mai este şi agresivitatea PSD. Social-democraţii aproape că nu au fost sesizabili în campania electorală, iar acum, în ziua referendumului, primarii lor, care sunt majoritari în judeţ, au putut să facă vechile lor şmecherii cu adusul oamenilor la urne, dar nici măcar aşa nu există o localitate care, în Gorj, să fi fost majoritar împotriva preşedintelui Băsescu“, a declarat Ionel Manţog.

Cârciumaru se aştepta

Liderul PSD Gorj, Florin Cârciumaru, consideră că populaţia nu a mai votat în funcţie de criteriul politic, ci l-a votat pe omul Traian Băsescu: „Acest rezultat era previzibil. Mă aşteptam la un scor aşa de mare. Am spus mereu că Băsescu va lua peste 70 la sută. Oamenii nu au votat o culoare politică, ci omul. Populaţia a mers pe Băsescu pentru că e un moment de criză, din cauză că oamenii şi-au pierdut încrederea în politicieni“, a precizat Cârciumaru. Vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene a PNG Gorj, Viorel Temelescu, a declarat că filiala pe care o reprezintă a dus o campanie pro Băsescu, rezultatul fiind considerat o reuşită: „Cred că şi-a făcut datoria PNG faţă de ţară, iar rezultatul e o reuşită, 95 la sută din membrii partidului s-au prezentat la vot. A fost până la urmă un rezultat la care se aştepta multă lume“, a afirmat vicepreşedintele PNG Gorj. 

Ponta îşi ameninţă colegii

Vicepreşedintele PSD, Victor Ponta, deputat de Gorj, este hotărât să plece din partid, dacă liderii PSD nu îşi asumă rezultatul referendumului: „Nu pot să fiu de acord cu ce spun unii colegi că 75 la sută pentru Băsescu este neconcludent. Dar ce ar fi vrut, să ne bată cu 90 la sută, cu 110 la sută ca să fie şi pentru ei concludentă poziţia pe care o are preşedintele în rândul electoratului? În şedinţa Biroului Permanent Naţional de luni (astăzi- n.r.), dacă iarăşi voi auzi că nimeni de la noi nu a greşit şi nu este vinovat, eu îmi voi da demisia şi îmi voi vedea de treabă alături de colegii mei de la Gorj. În ansamblu, sunt mulţumit de cum s-a luptat armata PSD. S-a bătut şi sunt mândru de ea. Din păcate, în această luptă am avut aliaţi trădători şi generali incompetenţi. Acum trebuie să ne gândim şi la unii, şi la alţii, să facem o analiză şi să vedem cu cine pornim la următoarea bătălie“.

Morega nu vrea să audă de Manţog

Liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, are două explicaţii ale votului pro-Băsescu în judeţul Gorj. Una de natură psihologică, a ataşamentului electoratului faţă de „victima“ Băsescu, iar cealaltă vizează campania extrem de agresivă dusă de tabăra preşedintelui: „În primul rând este un vot emoţional al poporului român şi de ataşamentul faţă de victimă. În cazul de faţă victima a fost preşedintele Traian Băsescu, atacat din toate părţile. Practic nu se poate vorbi de un milion de voturi mai mult ca în 2004, pentru că acum a fost un singur candidat. Al doilea motiv este legat de campania extrem de dură şi cu mijloace multiple dusă de democraţi. La Gorj, rezultatul este peste media pe ţară şi până acum era în coada plutonului. Nu pot să îmi explic acest vot. Mă aşteptam ca în locul Gorjului să fie Timişul“, a afirmat liderul liberalilor gorjeni. În ceea ce priveşte o posibilă colaborare cu Ionel Manţog, liberalul Morega este foarte tranşant: „Am putea începe o colaborare cu PD Gorj numai dacă preşedintele acestei organizaţii va fi altul. Noi nu mai putem lucra cu Ionel Manţog. Ne-am întâlnit de trei ori în trecut, am stabilit nişte chestiuni şi nu a rezolvat nimic“, a precizat Dan Ilie Morega.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS