10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu se întoarce

Băsescu se întoarce

Preşedintele Traian Băsescu a câştigat ieri detaşat referendumul de demitere a sa, iniţiat de cei 322 de parlamentari. Trei sferturi dintre românii prezenţi la urne au votat împotriva demiterii şefului statului şi doar un sfert au votat pentru, potrivit unui sondaj de opinie efectuat de Insomar şi Metro Media Transilvania (MMT) la ieşirea de la urne.
Conform unui alt sondaj, al Curs şi CCSB, 78% dintre românii care au participat la vot îl vor în continuare pe Traian Băsescu preşedinte al României.
Procentele au fost calculate pe baza numărului de alegători care votaseră până la ora 18.00, când prezenţa a fost estimată la 34% din totalul celor cu drept de vot . Împotriva demiterii au votat nu numai simpatizanţi ai PD, dar şi ai PSD şi PNL, în cazul peneliştilor proporţia fiind chiar de peste 50%.
Conform Insomar – MMT, cele mai multe persoane care şi-au exprimat dreptul de vot au vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani. Traian Băsescu a fost confirmat în funcţie de toţi românii, indiferent de studiile pe care le au. Împotriva demiterii au votat 79% dintre cei cu studii medii, 77% dintre cei cu studii superioare şi 76% dintre persoanele care au cel mult zece clase. Şeful statului a obţinut cele mai multe voturi în Banat (83%) şi cele mai puţine în Moldova (72%). 73% dintre olteni au votat NU demiterii. După aflarea rezultatelor, Traian Băsescu a declarat că votul confirmă faptul că românii vor modernizarea clasei politice, a votului uninominal şi o nouă Constituţie. „Am cu un milion de voturi mai mult decât la alegeri, în condiţiile în care împotriva mea s-au coalizat cinci partide. Cred că au obţinut cam puţine procente, dar îi asigur că apreciez efortul lor politic ca fiind în interesul democraţiei şi consider că trebuie să respect orice partid politic care nu se află în afara Constituţiei“, a declarat Traian Băsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

66 COMENTARII