10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalReguli de vot la referendum

Reguli de vot la referendum

Pentru referendumul de astăzi vor fi deschise, în întreaga ţară, 17.300 de secţii de votare, de la 8.00 până la 20.00. Înainte de a pleca de acasă este bine de ştiut care sunt principalele reguli ale procesului de votare.

Dacă doriţi să mergeţi la scrutin, trebuie să vă prezentaţi la secţia de votare unde sunteţi înscris pe listele permanente de alegător, pentru că nu veţi putea vota la altă secţie din aceeaşi localitate. În schimb, dacă sunteţi în altă localitate, veţi putea vota la orice secţie, pe o listă suplimentară. La secţia de votare veţi prezenta actul de identitate, iar reprezentantul Biroului Electoral vă va căuta numele pe lista electorală permanentă a secţiei. În situaţia în care numele dumneavoastră nu figurează pe această listă, veţi fi trecut pe o una suplimentară. După verificarea actului de identitate veţi primi un buletin de vot şi o ştampilă cu menţiunea VOTAT. Pentru a fi valabil, buletinul de vot trebuie să aibă imprimată pe verso ştampila de control a secţiei. Fără acest însemn, votul e nul. Dacă ştampila a fost aplicată greşit, aveţi dreptul să cereţi doar o singură dată alt buletin de vot. Înainte de a-l introduce în urnă, biletul trebuie îndoit astfel încât opţiunea să nu fie vizibilă. După ieşirea din cabina de vot, ştampila se returnează reprezentantului Biroului Electoral, iar acesta vă va aplica pe actul de identitate timbrul cu menţiunea „VOTAT 19 mai 2007“ sau ştampila de control a secţiei de votare. După ora 20.00, membrii birourilor secţiilor de votare vor trece la numărarea voturilor exprimate, la întocmirea proceselor-verbale pe care le vor preda  Biroului Electoral de Circumscripţie.
Întrebarea ce va fi înscrisă pe buletinul de vot sună astfel: „Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României, Traian Băsescu?“. Alături sunt două căsuţe: una în care este tipărit răspunsul DA şi sub ea alta în care este tipărit răspunsul NU. Dacă alegătorul aplică ştampila pe căsuţa DA, înseamnă că votează pentru demiterea preşedintelui. Dacă pune ştampila pe căsuţa NU, înseamnă că votează pentru ca Traian Băsescu să nu fie demis şi să fie în continuare preşedintele României. Dacă ştampila se aplică în ambele căsuţe sau în afara lor, votul este anulat.

Votul în situaţii speciale

Toţi cetăţenii care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua de 19 mai au dreptul să voteze la referendum. Există însă şi persoane care din diverse motive nu pot veni la secţiile de votare. În astfel de situaţii există posibilitatea deplasării urnelor mobile. Bolnavii din spitale au posibilitatea să-şi exercite dreptul de vot la cele 250 de secţii de votare din instituţiile spitaliceşti din ţară. Ministerul Sănătăţii a anunţat că va face pe 19 mai o evidenţă a persoanelor internate care vor să voteze, iar aceste liste vor ajunge la Birourile Judeţene, de unde vor fi trimise urne mobile.
Persoanele care, din motive temeinice, nu pot vota singure au dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor care să le ajute.Deţinuţii cărora li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale nu vor putea vota la referendum. Dar alte categorii de persoane aflate în detenţie şi condamnate fără interzicerea exercitării drepturilor electorale îşi pot exprima opţiunea prin intermediul urnei mobile, însă numai la solicitarea lor. În Craiova, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă, 117 deţinuţi şi-au exprimat dorinţa de a vota, după cum a declarat Daniel Barbu, purtătorul de cunvânt al instituţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS