11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul, plin de fluturaşi mincinoşi

Doljul, plin de fluturaşi mincinoşi

Sute de craioveni, dar şi locuitori ai comunelor doljene au primit în ultimele zile fluturaşi comandaţi de PSD prin care erau îndemnaţi să voteze DA pe 19 mai la referendum dacă vor pensii şi subvenţii în agricultură mai mari.

Fluturaşii, pe care se specifică faptul că au fost comandaţi de PSD, sunt realizaţi după modelul unui buletin de vot care va fi distribuit sâmbătă alegătorilor şi au imprimată fie întrebarea „Sunteţi de acord cu mărirea pensiilor?“, fie „Sunteţi de acord cu creşterea subvenţiilor în agricultură?“, după modelul întrebării de la referendum: „Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui Traian Băsescu?“. La fel ca pe buletinul de vot care va fi împărţit sâmbătă alegătorilor, sunt înscrise două opţiuni, DA şi NU, însă ştampila VOTAT este aplicată deasupra lui DA. Altfel spus, pesediştii, convinşi de faptul că electoratul este uşor de păcălit, îndeamnă doljenii să voteze DA la referendum în cazul în care vor megapensii şi subvenţii cu nemiluita de la guvernanţi. Nici pomeneală de demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu. Alt tip de fluturaşi găsit în cutia poştală de doljeni este o încercare clară de inducere în eroare a alegătorilor. Concret, electoratul este îndemnat să voteze DA la referendumul de pe 19 mai dacă vrea să îl „salveze“ pe Băsescu, deşi votând în acest fel alegătorul optează de fapt pentru demiterea preşedintelui.

Democraţii vor să dea în judecată PSD

Liderii organizaţiei judeţene a PD au catalogat metodele de campanie ale PSD „murdare“, menite să înşele în special alegătorii din mediul rural, şi au ameninţat chiar că fluturaşii mincinoşi vor fi obiectul unui proces pe care democraţii îl vor intenta pesediştilor.
Senatorul Radu Berceanu, preşedintele PD Dolj, a declarat că este inexplicabilă lipsa de reacţie a autorităţilor abilitate să monitorizeze respectarea legilor în timpul campaniei. Conform unui comunicat de presă al Partidului Democrat, Biroul Electoral de Circumscripţie a respins solicitarea prin care democraţii cereau interzicerea fluturaşilor mincinoşi pe care i-a distribuit PSD.
„Unii fluturaşi se încadrează foarte clar în prevederea legală cu inducerea în eroare a electoratului. O să dăm în judecată PSD, dar în această situaţie sunt organe abilitate ale statului român care se ocupă de respectarea legii şi aplicarea pedepselor. Legea electorală este o lege mult mai specială, dat fiind faptul că suntem în plină campanie, cu trei zile înainte de referendum“, a spus Berceanu.
Secretarul organizaţiei judeţene a PD, Gelu Vişan, a precizat că doljenii de la ţară sunt asaltaţi de membrii PSD care susţin că „sunt cu Băsescu, îndemnându-i pe oameni să voteze DA la referendum“.

Zgonea, prins cu mâţa-n sac

În mod paradoxal, deşi pe fluturaşi se specifică faptul că au fost comandaţi de PSD, chiar unii lideri PSD se declară împotriva acestui tip de campanie.
Fără să ştie că fluturaşii împărţiţi doljenilor sunt marca PSD, deputatul PSD de Dolj, Valeriu Zgonea, a declarat ieri că nu este de acord cu astfel de metode de campanie.
„Legea este făcută prost pentru că, acolo unde legea nu interzice, se permite. Eu personal nu sunt de acord cu modul acesta de a face campanie murdară“, a spus deputatul Valeriu Zgonea, referindu-se la fluturaşii în care doljenii sunt îndemnaţi să voteze DA dacă vor să-şi păstreze preşedintele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII