10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAşezări înghiţite de praf toxic

Aşezări înghiţite de praf toxic

Un iaz de colectare a reziduurilor miniere a secat, iar praful toxic rezultat din extracţia minereului de cupru s-a ridicat, acoperind împrejurimile. Întreg oraşul Moldova Veche, câteva cartiere din Moldova Nouă, dar şi aşezările de peste Dunăre, din Serbia, sunt acoperite de un nor de praf toxic cu minereu de cupru şi pirită.  Zeci de hectare de teren arabil şi păduri de la marginea oraşului Moldova Nouă au fost acoperite de praful albicios. „Ne-am trezit dimineaţa şi am crezut că a nins. Culturile s-au uscat, iar animalele au început să moară. Vine sfârşitul lumii. Am 65 de ani, dar aşa ceva nu am văzut“, a declarat o localnică.  Potrivit primelor informaţii, Moldova Nouă este expusă celui mai mare val de poluare cauzat de secetă din ultimii 40 de ani. Stratul de minereu şi pirită din iazul colector al deşeurilor măsoară aproape zece metri înălţime şi se întinde pe aproape 5.000 de metri pătraţi. Marginea oraşului arată ca un deşert în formare. „Furtună în deşert, aşa se întâmplă la marginea oraşului, în apropierea iazului colector. Stâlpii de energie sunt aproape înghiţiţi de minereu. Numai o minune ne poate scăpa. Când începe să bată vântul, pe acoperişul caselor se aude ca şi cum cineva cerne pietriş“, a mai spus un localnic din Moldova Nouă.

Praful cauzează boli pulmonare

Până în prezent, zeci de oameni au murit şi s-au îmbolnăvit, dar câţiva medici sunt de părere că praful de pirită ar fi de vină.
„Praful este foarte toxic şi cauzează boli pulmonare, afectează sistemul imunitar. Omul, dacă intră mult în contact cu acest praf, ajunge la fel ca un miner care lucrează 30 de ani în subteran.
În ultimul timp, în Moldova Nouă au murit mulţi tineri care nu au fost bolnavi niciodată, dar locuiau în zona cea mai afectată de poluare“, a declarat o familie de medici din Moldova Veche.
Atât de multă pirită a adus vântul în Moldova Nouă, încât unele zone au dispărut de pe faţa pământului. Din copaci au mai rămas doar vârfurile, iar stâlpii de înaltă tensiune sunt aproape înghiţiţi de nisip.
Oamenii au depus zeci de plângeri la Ministerul Mediului şi la primărie, dar nimeni nu a luat nici o măsură. Dacă nu se va interveni, cei afectaţi vor merge în audienţă chiar la Ministerul Mediului şi la Garda de Mediu Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU