6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEuropa recrutează on line

Europa recrutează on line

Românii pot candida pentru orice post din instituţiile Uniunii Europene. Un job în organismele europene reprezintă o excelentă oportunitate în carieră.

Fie că este vorba despre stagii, poziţii temporare, posturi pe durată determinată sau posturi permanente, locurile disponibile sunt în aceeaşi măsură atât pentru români, cât şi pentru candidaţii din celelalte 26 de state membre. „Anul trecut, 16.000 de români au candidat pe aproape 800 de locuri, din domenii precum administraţie publică, drept, economie sau secretariat. În 2007 au început să lucreze primii funcţionari europeni români, care sunt corectori, traducători, interpreţi şi jurişti-lingvişti“, a declarat Dana Rădulescu, coordonatoarea Centrului de Informare Europa din Biblioteca Judeţeană Vâlcea. Instituţiile şi agenţiile UE îşi fac o bază de date din care îşi vor recruta personalul temporar. Candidaţii înscrişi în CAST 27 au prima şansă să prindă un job european. Cele mai multe posturi vor fi în Bruxelles şi în Luxemburg, unde au sediul instituţiile europene. Vor fi disponibile şi câteva poziţii în capitalele statelor membre, la reprezentanţele Comisiei Europene. De asemenea, prin CAST 27 vor fi disponibile poziţii tehnice şi ştiinţifice în centrele de cercetare din Ispra, Geel, Karlsrhue, Petten şi Sevilla. „În Grange vor fi disponibile posturi la Directoratul General pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului. Joburile oferite sunt din cele mai diverse, pornind de la şoferi, personal de distribuţie a corespondenţei, personal administrativ, muncitori calificaţi, personal pentru creşe şi grădiniţe, funcţionari, personal tehnic şi secretare, până la manageri, cercetători, ingineri şi lingvişti. Salariile încep de la 1.700 de euro şi depăşesc 6.000 de euro, pentru funcţiile de conducere“, mai spune Dana Rădulecu.

Drumul spre CAST 27

Primul pas spre cariera europeană este înscrierea on line pe site-ul EPSO, pentru un profil potrivit studiilor şi experienţei individuale. Al doilea pas este susţinerea testelor de raţionament verbal şi numeric şi cunoştinţe despre Uniunea Europeană. Cunoaşterea limbii engleze, franceze sau germane, cel puţin la nivel mediu, este obligatorie.
Ca să te poţi înscrie pentru testele de aptitudini trebuie să-ţi creezi un profil EPSO pe site-ul europa.eu/epso, să completezi un formular de candidatură şi să introduci datele necesare pentru înscrierea la testele de aptitudini. Acestea vor fi susţinute pe calculator, în lunile iunie şi iulie anul acesta. Pentru România, aceste teste se pot da numai în Bucureşti. Rezultatele vor fi disponibile în septembrie 2007. „Exemple de teste de raţionament verbal şi numeric şi cunoştinţe despre UE sunt disponibile pe site-ul www.euroconcurs.ro.
Dacă ai promovat aceste teste, vei fi invitat să completezi în profilul EPSO un formular de CV detaliat şi vei fi informat despre testul de competenţe de specialitate. Abia la etapa finală a interviului trebuie să furnizezi toate materialele doveditoare privind studiile şi experienţa. Pentru a veni în întâmpinarea candidaţilor, EPSO a creat o bază de date de întrebări frecvente special pentru CAST 27“, a precizat Dana Rădulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS