12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIncendiu în Rezervaţia Naturală Domogled

Incendiu în Rezervaţia Naturală Domogled

Un incendiu de proporţii a cuprins vineri noapte cea mai mare rezervaţie naturală din România, Domogled – Valea Cernei, şapte din cele 110.000 de hectare ale rezervaţiei fiind în flăcări.
Focul s-a extins la copacii scunzi, în special brazi şi pin negru (specie protejată), şi la litieră, apropiindu-se de rezervaţia de urşi. Duminică seară, pompierii prezenţi la faţa locului au cerut întăriri. ISU „Drobeta“ a solicitat sprijinul şi rangerilor de la Parcul Naţional Domogled, pentru a interveni cu ajutorul cordelinelor, dar şi alpiniştilor.
„S-a trecut la suplimentarea forţelor. S-a luat legătura cu direcţia silvică, iar aceasta a suplimentat forţele şi va acţiona pe direcţia Izverna – Giurgeni. S-a luat legătura cu Parcul Naţional Domogled care va suplimenta forţele cu zece rangeri“, a declarat locotenent Liviu Borugă, de la ISU „Drobeta“.
 Terenul accidentat şi întunericul au determinat echipele de intervenţie să oprească acţiunea noaptea, dar a fost reluată ieri-dimineaţă.
La locul incendiului acţionau 70 de oameni, zece angajaţi ai Ocolului Silvic Tarniţa fiind gata să intervină.
„Nu putem interveni pe munte din cauza terenului accidentat şi doar supraveghem baza rezervaţiei. De pe versanţi cad zeci de copaci în flăcări şi pompierii acţionează cu sticle cu apă şi piatră pentru a izola focul. Operaţiunea este foarte periculoasă şi dificilă, putând fi răniţi de stâncile ce se prăvălesc de pe muntele în flăcări“, a spus Liviu Borugă.
Supraveghetorii Parcului Naţional şi pompierii militari au stins focul doar la baza muntelui, intervenind cu două echipaje, zeci de lucrători silvici şi voluntari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS