10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDouă blocuri stau să cadă

Două blocuri stau să cadă

Un cutremur mai puternic ar face una cu pământul cel puţin două imobile din municipiul Râmnicu Vâlcea.

O expertiză recentă a Inspectoratului Judeţean în Construcţii (IJC) Vâlcea a scos la iveală adevăruri înspăimântătoare cu privire la siguranţa blocurilor construite atât în Râmnicu Vâlea, cât şi în celelalte oraşe ale judeţului. Aşa cum arată analizele inspectorilor în construcţii, în Râmnicu Vâlcea, în cazul unui cutremur puternic, două blocuri vor suferi avarii grave, în cel mai fericit caz. „Au fost expertizate mai multe imobile de locuinţe în municipiu. În urma rezultatelor, vă pot spune că două blocuri, G3 de pe strada Grigore Procopiu, şi 6A de pe strada Antim Ivireanul, sunt vulnerabile în eventualitatea unui cutremur de magnitudine mare”, a afirmat Ion Nicolae, inspector-şef al IJC.
Şeful inspectoratului mai afirmă că în cazul blocului 6A trebuie luate măsuri imediate pentru consolidare şi că, deşi le-a explicat acest lucru locatarilor, aceştia s-au plâns de lipsa fondurilor. Într-adevăr, conform legislaţiei, consolidarea blocurilor de locuinţe trebuie făcută în mare parte din banii proprietarilor. „Tot ceea ce am putut face în urma expertizei a fost să încadrăm respectivele imobile în anumite clase de risc. 6A a fost încadrat în clasa II de risc seismic, iar blocul G3 în clasa III. Pentru construcţia inclusă în clasa III s-au propus şi unele măsuri de consolidare, dar care nu au fost realizate nici până acum“, a declarat Ion Nicolae. Acţiunea de expertizare a celor de la IJC este în curs de desfăşurare, până în prezent în Râmnicu Vâlcea fiind supuse studiului 21 de clădiri. Toate au fost încadrate de experţi în clasa III de risc, acestea fiind imobile de tip curent.
În municipiul Drăgăşani inspectorii au verificat 11 clădiri clasificate în clasa III de  importanţă şi zece în clasa IV, acestea fiind imobile care, în eventualitatea unui cutremur, nu ar prezenta o ameninţare pentru siguranţa publică. Alte 12 construcţii au fost expertizate până în prezent în oraşul-staţiune Băile Govora, toate fiind încluse în clasa III de importanţă. În Horezu, inspectorii au supus verificărilor un imobil, de asemenea, inclus în clasa III.

17 clădiri construite înainte de 1970 în Râmnic

Până în prezent, din cele 21 de clădiri expertizate de inspectorii în construcţii ai IJC, 17 sunt construite înainte de 1970. Este un fapt cunoscut că în oraşele din România siguranţa din punct de vedere seismic a fost luată în considerare în mod serios abia după cutremurul din 1977.
Din proiect, cele 17 imobile nu sunt concepute pentru a rezista unui cutremur de magnitudinea celui din 1977, faptul că au rezistat acestuia reprezentând un miracol. Râmnicu Vâlcea nu este singurul oraş din judeţ care are blocuri de locuinţe construite înainte de cutremurul din 1977. O statistică provizorie a IJC arată că în municipiul Drăgăşani s-au inventariat până în prezent 11 clădiri care au fost construite înainte de 1950 şi care prezintă risc seismic ridicat. În Băile Govora, experţii IJC au descoperit patru clădiri construite în perioada 1960 – 1970 şi alte opt ridicate înainte de 1940, majoritatea lor fiind locuinţe individuale, dar care prezentau risc seismic. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS