16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCăsnicii de jumătate de secol

Căsnicii de jumătate de secol

117 cupluri de craioveni au sărbătorit duminică nunta de aur la Biserica Madona Dudu din Craiova. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Înalt Prea Sfinţia Sa Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei.

A devenit deja tradiţie ca, o dată pe an, cuplurile de craioveni care au petrecut împreună o jumătate de veac să sărbătorească nunta de aur. Atmosfera era de basm, iar biserica era împodobită cu flori şi ghirlande, transformând totul într-o moment unic. Conduşi la altar de această dată de propriii copii, de nepoţi şi chiar de strănepoţi, îmbrăcaţi în haine alese, mirii păşeau parcă la fel de sfioşi ca în ziua nunţii desfăşurate cu 50 de ani în urmă.

„Căci va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de femeia sa“

Petre şi Ecaterina, Ion şi Elena, Gheorghe şi Maria, Vasile şi Ioana sunt doar câteva din numele binecuvântate de preoţi la oficierea slujbei Te Deum-ului. „O imagine mai frumoasă decât aceasta mai rar se întâlneşte. Nimic nu este mai important în această lume decât familia. Familia reprezintă Biserica de acasă! Au reuşit atâtea decenii să depăşească obstacolele vieţii, au avut înţelepciunea, smerenia de a trece peste toate greutăţile şi de a rămâne împreună. Căci va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de femeia sa şi vor fi amândoi un trup; aşa că nu mai sunt doi, ci un trup şi ceea ce a împreunat Dumnezeu omul să nu mai despartă“, au fost doar câteva dintre cuvintele rostite de Înalt Prea Sfinţia Sa, Mitropolitul Olteniei, celor 117 cupluri prezente la nunta de aur.

„Mie mi-e rău, mamă, du-te tu în faţă, eu nu pot“

Din loc în loc, puteai zări câte un bătrânel ce îşi ajuta soţia să păşească şi să se simtă ca într-o adevărată zi de nuntă. Pe de altă parte, erau şi persoane în cazul cărora bătrâneţea şi boala lăsaseră urme. „Mie mi-e rău, mamă, du-te tu în faţă, eu nu pot. Du-te tu să îţi primeşti buchetul de mireasă“. Erau impresionante însă atenţia cu care se urmăreau din priviri, grija cu care se susţineau şi se mângâiau stingher pe frunte sau pe mâini. După binecuvântarea preoţilor şi primirea unei cărţi de rugăciuni pentru fiecare dintre ei, au urmat fotografia de grup, îmbrăţişările şi felicitările. Aşteptaţi apoi de autobuze frumos împodobite, mirii au fost duşi la restaurantul pregătit corespunzător, având scările împodobite cu voaluri şi flori, iar mesele îndestulate.

S-au căsătorit în august 1957

Am luat la întâmplare trei dintre cele 117 cupluri prezente pentru a le ruga să ne împărtăşească din experienţa trăită, din greutăţile şi bucuriile unei căsnicii de 50 de ani.
Ana şi Constantin Popescu s-au căsătorit în august 1957. Nu au avut parte de o nuntă fastuoasă, ci de o petrecere cu puţini invitaţi. „Ne-am căsătorit chiar în anul în care părinţilor le-au fost luate pământurile. Treceam printr-o perioadă foarte grea, însă dragostea noastră a depăşit orice obstacol. Soţul meu era student când ne-am căsătorit, iar eu tocmai terminasem liceul. Nu ne-am certat niciodată, e greu de crezut, însă aşa este. Împreună am învăţat să ne iubim, să ne respectăm şi să ne ajutăm. Nu o să uit niciodată ziua externării din spital, după ce am născut băiatul, pe Valentin. Când am ajuns acasă, soţul meu îmi împodobise camera cu trandafiri, îmi cumpărase aspirator, frigider şi covor, pentru că nu aveam şi ştia că îmi doresc enorm“, a povestit emoţionată Ana Popescu. Norocul nu i-a ocolit însă. În 1959 au câştigat la Loto o sumă importantă de bani pentru acea perioadă, permiţându-şi astfel să călătorească mult. La început au stat prin case naţionalizate, mult mai târziu permiţându-şi să se mute într-un apartament pe Caracal, unde locuiesc şi în prezent. Au învăţat să se mulţumească în viaţă cu ce le-a dăruit Dumnezeu, găsindu-şi fericirea în cele mai mărunte lucruri. „Şi acum, de exemplu, dacă soţul meu se află pe fotoliu, iar eu trec pe lângă el, mă ia în braţe, mă pupă şi îmi mulţumeşte că i-am fost alături. Asta e dragostea adevărată. Copilul nostru e plecat în Canada, unde s-a şi stabilit. Ne este dor de el, însă ştim că îi este bine şi asta ne umple sufletul de bucurie“, a continuat femeia.

„Unde nu este iubire, nu e nimic“

Casandra şi Gheorghe Leder au împlinit 53 de ani de căsnicie. Au împreună un singur fiu, pe Daniel, de 49 de ani, şi o viaţă împlinită. Împreună au reuşit să treacă peste toate necazurile. „Acolo unde nu este iubire, nu e nimic. Am fost alături unul de altul atât la bine, cât şi la rău, încrederea şi iubirea într-o căsnicie fiind totul. Am mers după principiul că în viaţă orice om trebuie să sădească un pom, să ridice o casă şi să aducă pe lume un copil. Copilul nostru este viaţa noastră, lumina ochilor noştri“, au povestit soţii Leder. Gheorghe Leder e de părere că femeia este sfântă, este cea care dăruieşte viaţă şi „care nu trebuie atinsă nici măcar cu o floare“.

„În viaţă trebuie să înveţi să fii maleabilă şi înţeleaptă“

Jeni şi Ionel Iordache s-au căsătorit la numai 19 ani. Nu au putut nici măcar să se cunune religios în biserică, ci au chemat un preot acasă. Ne-au atras atenţia prin buna dispoziţie. „Ne-a plăcut să ne distrăm. În casa noastră, muzica şi voia bună nu au lipsit niciodată. Am lucrat ca şi contabilă, iar soţul meu a fost activist sportiv, apoi a lucrat la Combinatul Chimic, dar am făcut parte întotdeauna din grupurile vocale şi de dans ale unităţilor unde ne-am desfăşurat activitatea. În viaţă trebuie să înveţi să fii maleabilă şi înţeleaptă“, a povestit Jeni Iordache. Au un singur fiu, pe Vicenţiu, care i-a împlinit.
Naşii celor 117 cupluri care şi-au serbat nunta de aur au fost Antonie şi Maria Solomon, iar unii dintre soliştii care au încântat mirii sărbătoriţi la nunta de aur au fost Nineta Popa, Niculina Stoican şi Mâţu Stoian. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU