27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDemisii la vârful Ministerului Justiţiei

Demisii la vârful Ministerului Justiţiei

Doi secretari de stat şi un consilier al ministrului justiţiei au demisionat ieri în semn de protest faţă de cererea lui Tudor Chiuariu de a-l revoca din funcţia de şef al Secţiei a II-a din cadrul DNA pe procurorul Doru Ţuluş.

Cristian Dănileţ, fost consilier al Monicăi Macovei, Ion Codescu, secretar de stat pentru Afaceri europene, şi Laura Ştefan, directoare în cadrul Direcţiei de relaţii cu Ministerul Public, şi-au înaintat ieri dimineaţă demisiile din funcţiile deţinute la Ministerul Justiţiei.
Cei trei îl acuză pe noul ministru că a încercat să influenţeze actul de justiţie. Cristian Dănileţ susţine că motivul demisiei este legat de acţiunile ministrului Chiuariu din ultima săptămână. La rândul lor, Ion Codescu şi Laura Ştefan consideră puerile motivele invocate de Tudor Chiuariu pentru revocarea din funcţie a procurorului-şef Doru Ţuluş. „Activitatea anticorupţie este sub monitorizarea Comisiei Europene, iar această solicitare dă un puternic semnal negativ cu privire la lupta împotriva corupţiei şi va fi foarte greu de explicat la Bruxelles“, a declarat Ion Codescu, secretar de stat pentru Afaceri europene.

Proteste ale magistraţilor

Încercarea ministrului justiţiei de a-l demite pe procurorul Doru Ţuluş de la DNA a atras vii proteste din partea magistraţilor. Marţi, toţi procurorii structurii centrale a DNA au semnat un protest prin care îşi exprimă „profunda dezaprobare faţă de maniera brutală şi conjuncturală în care ministrul justiţiei a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii revocarea din funcţie a domnului procuror-şef secţie Doru Florin Ţuluş“.
„Prin propunerea de revocare nefondată şi nejustificată, ministrul justiţiei promovează un act de ingerinţă gravă în activitatea DNA de natură să destabilizeze buna funcţionare a instituţiei“, se arată în protestul procurorilor DNA. Ieri, procurorii din cadrul mai multor servicii teritoriale anticorupţie din ţară s-au alăturat iniţiativei colegilor lor de la structura centrală, în sprijinul procurorului Ţuluş.
Tot ieri, Asociaţia Magistraţilor din România – Filiala Cluj împreună cu Societatea pentru Justiţie (SoJust), Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor şi Independenţei Judecătorilor din Bihor şi Forumul Judecătorilor din Oltenia au cerut ministrului justiţiei, Tudor Chiuariu, să retragă actul prin care solicită revocarea procurorului Doru Ţuluş din funcţia de conducere de la DNA.
Într-un comunicat de presă dat publicităţii, cele cinci organizaţii cataloghează decizia drept „discreţionară, alarmantă şi inacceptabilă“, motivând că ministrul „abuzează de dreptul său, printr-o interpretare subiectivă şi superficială a textelor de lege, fără a oferi o motivare bazată pe verificarea performanţei profesionale şi manageriale a procurorului în cauză“.

Institutul Naţional al Magistraturii nu l-a primit pe ministru

Tensiunile create de cererea de revocare a procurorului Ţuluş au determinat Institutul Naţional al Magistraturii (INM) să ceară ieri ministrului justiţiei să-şi anuleze vizita la INM, deoarece mesajul său după cererea de revocare ar intra în contradicţie cu valorile INM. Tudor Chiuariu solicitase, în urmă cu o săptămână, o întâlnire cu auditorii de justiţie ai INM cu ocazia Zilei Europei şi a acceptat să deschidă, alături de reprezentanţii CSM, cea de-a treia ediţie a Concursului de referate pe teme de jurisprudenţă a Curţii Europene a Drepturilor Omului. „Evenimentele de ieri (marţi – n.r.) din şedinţa Secţiei de procurori a CSM, explicaţiile domnului ministru la diverse posturi de televiziune ne-au determinat să îi adresăm rugămintea de a anula vizita la INM, în aşteptarea clarificării motivului revocării solicitate“, se arată într-un comunicat al INM.
Institutul consideră că, „în lipsa unei asemenea clarificări, mesajul ministrului justiţiei ar intra în contradicţie cu obiectivele Concursului de referate pe teme de jurisprudenţă a CEDO şi cu valorile promovate de INM“.

Altă demisie 

Cu două săptămâni în urmă, şi-a dat demisia din Ministerul Justiţiei şi Alina Vrabie, şefa Direcţiei de avizare a actelor normative, care se opusese avizării unei hotărâri de guvern deja adoptate, prin care i se transfera Poştei Române un imobil şi un teren. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII